T-Challenge van start
“Ontwikkel -door alle betrokkenen breed gedeelde- gemeenschappelijke waarden van de Onderwijsgroep Tilburg met een bijbehorend permanent proces om deze waarden blijvend te verankeren in de organisatie.” Het is een hele mond vol, maar aan deze opdracht werden vijf studenten van de UvT deze week gezet.
De waarden die bij een organisatie passen breed in kaart brengen. Het is al een lastige opgave als je enkele maanden de tijd hebt, maar de vijf studenten moesten binnen een week resultaat leveren.
Vandaag (maandag) kregen ze de opdracht, vrijdag moeten ze aan een vertegenwoordiging van de Onderwijsgroep Tilburg (onder meer ROC en vmbo) een presentatie geven van hun bevindingen. Ze doen dit in het kader van de jaarlijkse T-Challenge. Iedere dag starten ze hun werkdag om 8.00 uur stipt met een werkontbijt, om 22.00 uur trekken ze de deur van hun kantoor achter zich dicht.
Deelnemers zijn dit jaar Merle Heuvels (4e jaars international business), Milou Pulles (5e jaars supply chain management), Eefje Wielders (masterstudent management of cultural diversity), Ian Mouser (3e jaars bedrijfseconomie/accounting) en Lianne Groot (4e jaars psychologie).
Univers volgt de studenten de hele week. Lees hieronder onze observaties van de eerste dag.
Maandag 23 januari 10.30 uur:
“Bij vraag A moeten we kijken naar de perfecte waarde. We moeten de docenten vragen hoe ze de cultuur naar de leerling toezien, maar ook de cultuur naar de leidinggevenden toe. Wat vindt hij belangrijk in zijn handelen, welke randvoorwaarden zijn nodig, wordt hij belemmerd in zijn handelen omdat die randvoorwaarden er niet zijn.” Aan het woord is Lianne Groot, 4e jaars student psychologie aan de UvT. Haar medestudent Ian Mouser (3e jaars bedrijfseconomie/accounting) vult haar aan: “En komt, wat de docent belangrijk vindt, overeen met de waarden van de directie en collega’s.”
Lianne en Ian zijn beiden deelnemers aan de T-Challenge. Vijf studenten werken jaarlijks vijf dagen lang aan een case van een grote maatschappelijke organisatie uit de regio. Dit keer gaat het om de Onderwijsgroep Tilburg (onder meer bekend van de ROC’s aan de Stappegoorweg en de Wandelboslaan). De opdracht: “Ontwikkel -door alle betrokkenen breed gedeelde- gemeenschappelijke waarden van de Onderwijsgroep Tilburg met een bijbehorend permanent proces om deze waarden blijvend te verankeren in de organisatie.” De groep studenten bestaat verder uit Merle Heuvels (4e jaars international business), Milou Pulles (5e jaars supply chain management) en Eefje Wielders (masterstudent management of cultural diversity).
Het is al een lastige opgave om de waarden die bij een organisatie passen grondig in kaart te brengen als je maanden de tijd hebt, maar de vijf studenten moeten binnen een week resultaat leveren. Time is of the issue dus. Ian kijkt dan ook continu op zijn horloge. “We hebben nog 20 minuten voordat we het plan van aanpak moeten presenteren, opschieten dus.” Op de tafel ligt een draaiboek voor de gehele week. Iedere dag starten de studenten hun werkdag om 8.00 uur stipt met een werkontbijt, om 22.00 uur trekken ze de deur van hun kantoor achter zich dicht.
Exact een uur en drie kwartier later hebben de studenten een plan van aanpak klaar. Twee aan twee zullen ze schooldirecteuren en docenten interviewen. De avonduren zijn bestemd voor literatuuronderzoek. Net op tijd zijn ze klaar, stipt om 12.00 uur komen de vertegenwoordigers van de onderwijsgroep de vergaderzaal binnen. Het plan van aanpak valt in goede aarde bij de toehoorders. “Hebben jullie wel aan studenten gedacht?,” vraagt een van hen. Nog niet, maar flexibel wordt het plan aangepast. Een bijkomend probleem: Op woensdag en donderdag zijn bijna alle leidinggevenden afwezig vanwege een heidag. Alle diepte interviews moeten dus op maandag worden geregeld en op dinsdag of woensdag worden afgenomen.
De studenten vertrekken naar ‘De Tuinkamer’, een werkruimte met vijf pc’s, telefoons, whiteboard en flip-over. Snel worden de taken verdeeld. Mouser maakt een account bij Dropbox aan, zodat ze makkelijk documenten kunnen delen, Groot en Heuvels bedenken wat ze de docenten willen vragen, Wielders start met literatuuronderzoek over changemanagement en Pulles maakt een lijst van te interviewen personeel.
De studenten besluiten de diepte-interviews op te splitsen in interviews met medewerkers die minder dan een jaar bij de Onderwijsgroep werken en personeel dat er al langer werkt. “Als we nu drie directeuren van het mbo pakken en een van het vmbo, hebben we een afwisselend beeld van de studies,” oppert Milou.
In 2007 liet de Onderwijsgroep Tilburg de waarden al eens in kaart brengen door een extern bureau. Die vier waarden: resultaatgericht, de student centraal, vertrouwen en aanspreekbaar. Dat onderzoek wordt deze week nog eens uitgebreider overgedaan.
Bedenken wie ze willen interviewen is al een hele klus, vragen bedenken waarmee ze snel de diepte ingaan is nog lastiger. Merle en Lianne besluiten met basisvragen over leeftijd en werkverleden te beginnen. Het formuleren van de inhoudelijke vragen blijkt lastig, de studenten willen het woord waarden liever niet noemen. Uiteindelijk wordt gekozen voor concrete vragen zoals ‘indien een personeelslid anders functioneert dan wenselijk, op welke manier wordt die persoon dan aangesproken’.
Ongeveer 18 medewerkers zullen aan een diepte-interview worden onderworpen, het overige personeel (meer dan 2500 medewerkers) krijgt een enquête voor de kiezen. Maar dan hebben de studenten wel mailadressen van de medewerkers nodig. Milou loopt naar de kamer van het hoofd personeelszaken. “Geen probleem,” zegt die meteen en ze begint wat mensen te bellen. Uit een pc wordt meteen wat data gelicht en naar Milou gemaild. Blij loopt ze weg. De enquêtes kunnen de deur uit.
Bekijk hier enkele foto’s van de T-Challenge. [slideshow id=34]
In de komende Univers vind je een uitgebreide reportage over de T-Challenge.