Jongeren zitten steeds vaker sociaal en financieel klem

Jongeren zitten steeds vaker sociaal en financieel klem

Jongeren geven steeds vaker aan financieel en sociaal klem te zitten. De grootste boosdoeners zijn de gestegen huizenprijzen en het toenemend aantal tijdelijke contracten op de arbeidsmarkt.

“‘We horen vaak van jongeren dat ze in vergelijking met vroeger minder goed rondkomen,” zegt een woordvoerder van jongerennetwerk FNV Jong in de papieren Volkskrant. Bij het netwerk zijn ruim 180 duizend jongeren aangesloten.

Huizen die hun ouders vroeger kochten om jarenlang in te wonen en een gezin in te stichten zijn nu onbetaalbaar geworden. Een hypotheek om een huis of appartement mee te kopen is met een tijdelijk- of flexcontract niet te krijgen.

Groter wonen in een huurhuis kan niet, want ook de huurprijzen in de Randstad zijn aanzienlijk. Thuis bij de ouders blijven wonen, is helemaal uit den boze. Gevolg volgens de generatie: minder geld om van te leven, minder zekerheden en minder goede toekomstperspectieven om een gezin te stichten en minder mogelijkheden om uit deze situatie te komen.

Het blijft vooralsnog bij een gevoel, want cijfers tonen het tegenovergestelde aan. De koopkracht een maatstaf om aan te tonen hoeveel je met een bepaalde hoeveelheid geld kunt kopen van werkende jongeren tussen de 25 en 35 is de afgelopen tien jaar juist toegenomen. Sinds 2003 met 3,8 procent, zo tonen cijfers van het Centraal Planbureau aan. Ook voor dit jaar wordt voor deze groep weer een stijging voorspeld, meldt het landelijke dagblad.

Wat betreft de huizenmarkt en de flexibele arbeidscontracten hebben de jongeren gelijk, meent Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. “Maar op een heleboel andere punten kun je aantonen dat deze twintigers en dertigers niet slechter af zijn dan vroeger. Het opleidingsniveau is gestegen, de levensverwachting omhoog gegaan en de koopkracht toegenomen. In de jaren ’80 was de economische crisis vele malen heviger dan nu.”

Bovendien zijn de jongeren veel luxer gaan leven dan vroeger, stelt Wilthagen. “Een groot deel van hun budget gaat op aan zaken die vroeger nog helemaal niet bestonden.’ Gingen babyboomers vroeger met een tentje kamperen op de Veluwe of in Frankrijk, nu gaat een vakantie het liefst zo ver mogelijk weg van huis naar een ander werelddeel. Het is bijna ondenkbaar dat een dertiger geen telefoon met internet heeft waar hij zijn e-mails op kan lezen, of geen computer met de nieuwste software. De levensstandaard is, ten opzichte van vorige generaties, veranderd en luxer geworden. ‘Door al die uitgaven ontstaat het gevoel dat ze minder te besteden hebben. Maar de koopkracht heeft geen deuk opgelopen, dat is slechts een gevoel. Het valt ze tegen dat ze geen vooruitzicht en zekerheid hebben.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.