Hoe word je beste werkgever?
Bij het ene bedrijf hebben werknemers massaal een hekel aan hun werkgever, bij het andere bedrijf is het alom lof. Maar hoe zorg je als werkgever nu voor een klimaat waar werknemers gelukkig van worden. Hoe word je beste werkgever? Die vraag beantwoordde Mirjam Baars, hoofd van het careercentre bij de UvT deze week in een bijeenkomst voor UvT-personeel.
Naast haar werk op de universiteit voert Baars jaarlijks het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek voor het gelijknamige tijdschrift uit. Ongeveer dertig medewerkers (o.a. HR-personeel, leden van het Young Professionals netwerk en leidinggevenden) kwamen op de presentatie af.
Het draait niet alleen om salaris, zo geeft Baars als eerste aan. “We kijken bij het onderzoek naar twee zaken. Arbeidsvoorwaarden en werktevredenheid. Bij arbeidsvoorwaarden gaat het natuurlijk om salaris maar ook om de vraag of er een gebedsruimte aanwezig is en of er een management potential programma is. Bij werktevredenheid gaat het om werksfeer en cultuur.”
De crisis heeft de laatste jaren een flink effect gehad op de werktevredenheid, aldus Baars. “Met name na 2007 steeg de werktevredenheid. Mensen zijn blij dat ze een baan hebben. Vanaf 2011 zien we een daling. Dat heeft te maken met bezuinigingen en reorganisaties. Mensen die in een reorganisatie zitten, zijn beduidend minder tevreden.”
De crisis hakte ook in op de opleidingsbudgetten die dalend waren. Datzelfde negatieve beeld is er voor de lonen. “De salarisstijging in de profitsector bedraagt 1,6 procent. In de non-profitsector is dat 0,6 procent. De inflatie bedraagt 1,7 procent, wat betekend dat de koopkracht voor werknemers in de non-profitsector duidelijk gedaald is.
Intermediair keek het laatste jaar ook naar de ervaringen met het nieuwe werken. Universiteiten blijven hierbij ver achter, aldus Baars. “De Universiteit van Tilburg deed vorig jaar niet mee aan het onderzoek, maar de Rijksonderzoek Groningen wel. Die zijn vergelijkbaar met ons qua ervaring. In Groningen had maar een procent van de werknemers een mobiele telefoon. Dat is enorm laag. Het nieuwe werken scoorde daar 61 punten, terwijl de top op 70 punten lag.”
Bij de UvT speelt al langer een discussie over het nieuwe werken (en dan met name thuiswerken). Op sommige afdelingen is het wel toegestaan, op andere niet. Een aanwezige HR-medewerker zegt hierover: “Er heerst vanuit leidinggevenden nog heel erg een controlerende cultuur. Ook wordt het technisch niet gefaciliteerd.”
Overigens deed de UvT in 2004 voor het laatst mee aan het onderzoek. Toen werd de universiteit uitgeroepen tot de op één na beste werkgever bij non-profit organisaties.