Recensie: Süskind

Zelden werden er in Nederland goede films over de Jodenvervolging gemaakt. In geen enkel ander bezet land ging de deportatie van Joden immers zo vlot als in ons land. Een geschiedenis waar we liever niet aan herinnerd worden. Regisseur Rudolf van den Berg durfde het aan en vertelt in Süskind het waargebeurde verhaal van de joodse Walter Süskind.

In het door de nazi’s bezette Amsterdam, besluit Süskind lid te worden van de Joodse Raad en zo voor de Duiters te werken. In eerste instantie alleen om te voorkomen dat hij en zijn gezin op transport moeten, maar hij groeit uit tot een verzetsheld. Als beheerder van de in Amsterdam gevestigde Hollandsche Schouwburg, die door de nazi’s gebruikt wordt als meldpunt voor op transport gestelde Joden, weet hij via een crèche honderden kinderen weg te sluizen. Hij rookt sigaren en drinkt volop met SS-officieren, alles om de band goed te houden zodat ze hem niet verdenken.

In alles doet Süskind aan dat meesterwerk van Steven Spielberg (Schindlers List) denken. In beide gevallen gaat het om iemand die samenwerkt met de Duitsers om zo joden te redden. Maar waar Oskar Schindler direct na de oorlog werd erkend als verzetsheld, beschouwde men de omgekomen Walter Süskind lange tijd als verrader en iemand die met de Duitsers heulde. Slechte een kleine groep wist dat hij stiekem levens redde.

Süskind is een oorlogsfilm. Het speelt zich af in 1942, middenin de oorlog. Verwacht echter spektakel met geen wapengeweld en bloedstromen. Slechts enkele keren vallen in de film schoten. Het maakt de sfeer des te beklemmender. Soberheid troef, Süskind moet het hebben van een goed verhaal en puik acteerwerk.

Süskind gaat vooral over emoties en morele keuzes. Redt Walter Süskind (een uitstekende rol van Jeroen Spitzenberg) zijn eigen hachje of dat van onschuldige baby’s en peuters. “Ik ben bang”, zegt hij ’s avonds tegen zijn vrouw. Ieder moment kan hij immers betrapt worden. De keuzes die hij moet maken zijn ondraaglijk. Stuurt hij –als de Duitsers de lijst met te transporteren Joden te kort vinden- 13 kinderen op transport, of kiest hij voor een koortje/band van volwassenen.

Süskind gaat ongetwijfeld hoge gooien op de diverse internationale filmfestivals. En wat ons betreft is het ook Oscarwaardig materiaal. Gaan dus!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.