Kramp voor schrijvende student
Schrijven is niet meer wat het geweest is, studenten hebben tegenwoordig steeds meer moeite om met de hand langere teksten te schrijven. Na tentamens klagen veel studenten over schrijfkramp.
Zijn de hedendaagse studenten dan aanstellers? Dat niet, ze zijn het schrijven simpelweg niet meer gewend. “Studenten zijn maanden op Facebook en Twitter bezig en moeten dan ineens schrijven”, vertelt Lambert Schomaker, onderzoeker van handschriften aan de Rijksuniversiteit van Groningen in De Volkskrant. “Vergelijk het met schaatsen, daar krijg je ook spierpijn van als je het lang niet gedaan hebt.”
Iedereen heeft tegenwoordig zijn eigen handschrift, iedereen schrijft voor zichzelf. Schomaker komt allerlei soorten handschriften tegen, vroeger werd alles aan elkaar geschreven maar tegenwoordig zijn mensen overgestapt op een ‘gemengd handschrift’. Hoofdletters, kleine letters en cursieve letters, alles staat door elkaar. “Door deze nieuwe manier van schrijven is de spierspanning minder goed verdeeld. Het is steeds aanspannen of loslaten. Of alleen aanspannen, want bij tentamens zijn studenten gestrest. Daar krijg je kramp van”, aldus Schomaker.