Misopvattingen bestrijden met examens
Studenten hebben soms door wetenschappelijk onjuiste informatie een verkeerd beeld van bepaalde onderwerpen. Door middel van toetsen kunnen ze hun opvattingen snel herzien, zo bleek uit onderzoek van de Amerikaanse Duke University.
De invloed van tv, internet en films is ook niet altijd even goed. Door deze informatievoorzieningen kunnen studenten sterk overtuigd raken van niet wetenschappelijk bewezen theorieën, of zich juist erg kritisch opstellen tegenover aangetoonde feiten. Als studenten bepaalde overtuigingen hebben bestaat er een risico dat studenten selectief informatie opnemen uit colleges en studieboeken. De overige informatie zullen ze dus niet meer voor waar aannemen.
In het vakblad Psychonomic Bulletin & Review staat dat deze vooroordelen het beste bestreden kunnen worden door studenten op deze kennis te toetsen. Dan ziet een student de fout waardoor de inzichten van de student kunnen veranderen, dat is helaas vaak maar voor korte duur. Een week na de correctie komt de foute opvatting weer bovendrijven. Toch blijkt uit de studie als men de toets herhaaldelijk uitvoert dat het inzicht van de student definitief kan veranderen, waardoor de student beter kan leren.