Politiek gebaat bij wetenschappelijke experts

De laatste tijd maakt de term ‘evidence based policy’ opgang in Den Haag: politiek gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Volgens een onderzoek van het Rathenau Instituut moet de verhouding tussen politiek en wetenschap worden herzien.

In de publicatie Beleid en het bewijsbeest van het Rathenau Instituut wordt de omgang tussen wetenschap en politiek verkend. Het idee van ‘evidence based policy’, dat momenteel in de politiek veel aanhang heeft, is volgens het onderzoeksinstituut verouderd. “Er zal immers zelden wetenschappelijk bewijs zijn waarop de politiek haar beleid zonder meer kan baseren. Juist in geval van brandende maatschappelijke kwesties zal de wetenschap niet met een eenduidig verhaal kunnen komen,” wordt in het onderzoek geconcludeerd.

In plaats van een ‘evidence based policy’ pleit het instituut voor een ‘evidence informed policy.’ Dit betekent dat wetenschappers hun houding moeten veranderen. In plaats van feiten aan te leveren vanuit de ivoren toren van de wetenschap, zal de wetenschapper meer een allrounder moeten worden. Deze zogenaamde wetenschappelijke expert “heeft gevoel voor de sociale werkelijkheid waarin bepaalde problemen zich voordoen, en kan goed inschatten wat wetenschappelijke kennis kan betekenen voor die werkelijkheid. De expert verwoordt die kennis op een manier die overkomt bij politici en beleidsmaker.”

Als politiek en wetenschap vruchtvol willen samenwerken, zal de wetenschapper kortom het pluche moeten verlaten en zich meer op de maatschappij moeten richten. Nu is de wetenschap onvoldoende aangesloten bij de politieke realiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.