Nieuw internet op UvT

Deze week twitterden verschillende mensen dat ze niet op de draadloze internetverbinding van de UvT konden. Een geheel nieuw netwerk moet dit probleem de komende drie maanden oplossen, vertelt Corno Vromans, adjunct directeur Library and IT services.

De universiteit heeft 290 zogenaamde ‘access points’, punten die zorgen voor een campusbrede dekking.  Deze kastjes kunnen 4096 gelijktijdige verbindingen aan, wat altijd genoeg is geweest voor de UvT. “Nu niet meer, afgelopen woensdag is het voor het eerst voorgekomen dat we niet genoeg capaciteit hadden om iedereen wireless internet aan te bieden. De – tijdelijke – oplossing is simpel, probeer het na een paar minuten nog eens. Als er dan minder dan 4096 verbindingen actief zijn, kun je gewoon op het internet.”

Natuurlijk is dit op de lange termijn geen optie, wachten tot je toegang kan krijgen tot het internet. “Van een universiteit mag je verwachten dat er altijd internet is, en daar gaan we ook wat aan doen. Vandaar dat we vorig jaar een procedure hebben doorlopen waarbij het draadloze netwerk is aanbesteed. We staan aan het begin van de uitrol hiervan, die over 2 weken moet beginnen. Naast een vervanging is ook een uitbreiding tot 500 access points voorzien. Wanneer alles vervangen is kan de universiteit ongeveer 12.000 verbindingen tegelijkertijd aan. Het hele project gaat, schat ik, ongeveer drie maanden duren. De student hoeft niks aan instellingen van zijn apparaat te doen. De twee dingen die veranderen zijn de snelheid van het internet en de problemen met de verbindingen zullen verdwijnen.”

Kosten

Zoveel meer capaciteit mag wat kosten, 450.000 euro om precies te zijn. Aan apparatuur dan: 500.000 euro als de installatie en de uitbreiding van het netwerk erbij worden gerekend. Een half miljoen voor een verdrievoudiging van de capaciteit, is dat niet een beetje zonde van het geld? “De afgelopen jaren is het aantal gebruikers van het internet ieder jaar verdubbeld, op het moment hebben we ongeveer 100.000 ‘sessies’ per dag.” Voor de groei is een simpele reden. Bijna iedereen heeft een mobiel met internet, een tablet en een laptop. Steeds meer mensen krijgen meerdere verbindingen waardoor het netwerk overbelast wordt. Als deze lijn zich doorzet heeft de universiteit inderdaad 12.000 verbindingen nodig, misschien zelfs meer. De nieuwe apparatuur moet ongeveer vier tot vijf jaar mee kunnen.

Het is de eerste keer dat dit compleet nieuwe systeem geïnstalleerd gaat worden. Een lastige taak dus. Vromans denkt dat het allemaal wel meevalt. “We hebben alles goed voorbereid maar de praktijk moet het uitwijzen. Om aan de vraag in grote collegezalen te kunnen voldoen wordt het aantal access point uitgebreid van 2 naar 8 of meer als dat nodig is. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de access points elkaar storen, daar moeten we dan een oplossing voor vinden.  Dan kan elke student in de collegezaal op internet.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.