Opinie: ‘Understanding University’
Mij is altijd geleerd dat de wetenschap twee doelen dient, namelijk kennisverbreding en kennistoepassing. En dat alles in dienst van de maatschappij.
Want wat heeft het voor zin om kennis te vergaren, om het op te kunnen slaan in databases, zodat we er nooit meer naar hoeven te kijken? De vraag die wel vaker klinkt is: “Publiceren wij niet alleen maar voor onze vakgroep”? Ik hoop toch dat wetenschappers haar rol in deze maatschappij vervullen om er een betere plaats van te maken. Maar getuige de laatste twee discussies, die zijn ontstaan na de fraude van Stapel en de tien van Bovekerk, wordt duidelijk dat de wetenschap dat doel misschien uit het oog verloren is.
De reactie van de universiteit op beide kwesties laat zien dat zij niet meer met beide benen in de maatschappij staat, noch in de modder. Want na uitgebreid te reageren op het nieuws van Stapel en een commissie in te stellen, heeft zij zich snel weer opgesloten in de magnifieke toren, die gebouw K heet. Toen daarna ‘Bovekerkgate’ voorbijtrok, censureerde zij een kritische docent en liet de desbetreffende student en begeleiders eenzaam ronddolen in het gebied der moddergooiers. Nu de hype voorbij is, hoor je de UvT niet meer. Nu het volk de volgende hype weer zoekt, hoeven de hoge heren zich niets meer van hun visie aan te trekken. En dat is nu juist waar het misgaat. Als de man op de straat niet meer weet waarom deze universiteit hier staat, doen we iets fout. Een herbezinning op de rol van de wetenschap is hier op zijn plaats.
‘Understanding Society’ is ons motto. Maar zolang de maatschappij ons niet begrijpt, hebben we een probleem. Laat de universiteit dat eerst maar eens begrijpen.
Marino van Zelst is student Organisatiewetenschappen, campustweeter en betrokken UvT’er