Tweede Kamer: ACTA-verdrag nog niet tekenen

Nederland moet voorlopig afzien van ondertekening van het ACTA-verdrag. Eerst moet duidelijk worden of het verdrag grondrechten als de privacy van internetgebruikers aantast, zo heeft de Tweede Kamer besloten.

Een Kamermeerderheid meent dat het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) mogelijk op gespannen voet staat met het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie en met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens de Kamer kan het verdrag pas worden getekend als overduidelijk vaststaat dat het niet in strijd is met de grondrechten. Een motie daarover van GroenLinks, D66, PvdA en SP is gesteund door de PVV, waardoor er nu een meerderheid is.

ACTA is een handelsverdrag dat voor internationale standaarden zorgt als het gaat over namaakproducten of het schenden van intellectueel eigendom. In 2007 is er door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Zwitserland begonnen met het vormgeven van dit verdrag. Deelnemers aan de onderhandelingen over ACTA zijn verder onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Mexico. Het verdrag is in januari ondertekend door de Europese Unie en een groot deel van haar lidstaten. Deze ondertekening zorgde wereldwijd voor veel protesten. Een petitie om het verdrag af te wijzen is door meer dan 2,2 miljoen mensen ondertekend. Activisten vrezen dat het verdrag een vrijgeleide zal worden om sommige websites aan banden te leggen. Nederland heeft het verdrag dus nog niet ondertekend. Geen enkel land heeft het verdrag geratificeerd.

Internetvrijheid is niet langer vanzelfsprekend. In de komende Univers vind je een verhaal over dit onderwerp.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.