Tijdelijke contracten zitten jongeren dwars
Het toekomstperspectief van jongeren wordt vaak vertroebeld door tijdelijke contracten. Omdat werkgevers steeds vaker kiezen voor een tijdelijke aanstelling, vinden veel jongeren niet de zekerheid die ze graag willen.
Het gaat met de jeugdwerkloosheid in Nederland niet zo slecht. Toch moeten beleidsmakers oppassen voor blinde vlekken, schrijft Sonja Bekker, onderzoeker bij ReflecT aan de UvT. Er wordt onevenredig veel nadruk gelegd op onderwijs, terwijl juist het scharnierpunt tussen een tijdelijke aanstelling en een vast contract vaak problemen oplevert.
Het rapport Empoyment and Social Developments in Europe 2011 van de Europese Commissie wijst uit dat in 2010 zestig procent van de Nederlandse jongeren tot 35 jaar rondliep met een tijdelijke aanstelling. Een derde van de Nederlandse jongeren met zo’n tijdelijke aanstelling sleept vervolgens geen vast contract in de wacht. Onzekerheid over de toekomst blijft zo bestaan en investeringen worden uitgesteld.
Juist voor deze oudere jongere, tussen de 25 en 35 jaar, bestaat te weinig aandacht. Voor hen is inkomenszekerheid belangrijk, maar de kans hierop wordt alleen maar kleiner.