Oprot-zesjes om studenten snel te laten slagen

Docenten geven studenten ‘oprotzesjes’ om ze sneller door de opleiding te loodsen, zo hebben studenten uit Utrecht aangetoond.  

Voor hun onderzoek heeft een viertal studenten van de Universiteit Utrecht 180 docenten aan Nederlands universiteiten geënquêteerd, zo meldt de Volkskrant. De studenten, die zichzelf het Topje van de IJsberg noemen, kwamen tot de ontdekking dat veel docenten soms onterecht voldoendes of, zoals ze deze in Groningen noemen, oprot-zesjes uitdelen.

Ook werden gevallen gevonden van vereenvoudiging van tentamens en vermijding van vragen waarop studenten slecht scoren. Tevens gaven docenten aan dat een onvoldoende voor tentamens ‘nog wel kan’, maar dat voor scripties eigenlijk geen onvoldoendes gegeven kunnen worden. Zo geeft een anonieme docent van de Universiteit Utrecht aan dat zijn baas hem verplichtte een scriptie met een 7 te waarderen, ‘terwijl het duidelijk een 4 was’.

Met dit onderzoek wilden de studenten kijken of het onterecht uitdelen van diploma’s beperkt bleef tot de bekende gevallen van het HBO. Als verklaring voor deze versoepeling van de normering wordt de wijze waarop de onderwijsinstellingen worden gefinancierd, gegeven. De bonus die universiteiten ontvangen wanneer een student zijn diploma behaalt, zou een motivatie zijn om studenten snel door de opleiding te loodsen. Ook de kosten die langstudeerders met zich meebrengen spelen hierin mogelijk een rol.

Veel universiteiten hebben geen eenduidige richtlijnen waarin staat hoe het tentamen eruit moet zien en hoe dit beoordeeld dient te worden. Ook de Universiteit van Tilburg kent nog geen universeel toetssysteem, daar wordt echter wel heel hard aan gewerkt. De Notitie Toetsbeleid TiU  is vastgesteld in de Uraad op 10 februari, en zal komende tijd ingevoerd worden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.