Ongeoorloofde genadezesjes in opspraak
Het artikel in de Volkskrant over genadezesjes houdt de gemoederen bezig. Over het veelbesproken onderwerp zijn inmiddels Kamervragen gesteld. De Wet op het hoger onderwijs stelt dat de examencommissie op objectieve en deskundige wijze moet vaststellen of een student een diploma verdient. Het onderzoek van de vier Utrechtse studenten doet vermoeden dat niet alle onderwijsinstellingen zich hier aan houden.
In de papieren editie van Trajectum, het onafhankelijke medium van de Hogeschool Utrecht, stelt Lucinda van Ewijk, universiteitsraadlid van de Universiteit Utrecht, dat iedereen een enorme druk voelt om de problemen van universiteiten en hogescholen binnenskamers te houden. Hierdoor wordt het moeilijk te controleren wat er zich binnen de universiteitsmuren afspeelt. Ze stelt dat docenten, in strijd met de wet, vaak op eigen gezag de normering van een toets aanpassen, terwijl dat eigenlijk via de examencommissie hoort te gaan.
René van Kralingen, trainer van HBO-docenten, zegt wel te kunnen begrijpen dat hogescholen en universiteiten zich niet ‘als bij toverslag naar de wet voegen’. De leden van examencommissies krijgen uitgelegd wat hun verantwoordelijkheden zijn. Docenten krijgen deze training niet. “De officieren mogen dan getraind zijn, de rest van het leger heeft nog geen idee van de nieuwe regels en wil er ook weinig van weten.”
Chris Peels, directeur van Qanu, het bedrijf dat de inspectie NVAO van informatie over de onderwijsinstellingen voorziet, kan zich niet vinden in het verhaal van de genadezesjes. Hij geeft aan verbaasd te zijn over de berichten. “Ik heb ernstige kritiek op mensen die geruchten opblazen. Doe dan eerst feitenonderzoek.”
Olga Zweekhorst, secretaris van de Examencommissie van de School of Humanities aan de UvT stelt dat er inderdaad omstandigheden zijn waarin studenten in de verleiding kunnen komen om druk uit te oefen op docenten om hogere cijfers te geven. “Ik kan me echter niet voorstellen dat docenten hierin meegaan. Dat past niet binnen de cultuur van de UvT”.
In reactie op de Kamervragen naar aanleiding van het artikel over de genadezesjes in de Volkskrant laat staatssectretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap Halbe Zijlstra weten bekend te zijn met het artikel, maar niet met het onderliggende onderzoek. Hij haalt tevens de uitspraak van de studenten aan waarin zij aangeven hun onderzoek kwalificeerden als “een journalistiek product, geen wetenschappelijk onderzoek”. Het onderzoek biedt volgens Zijlstra geen basis om uitspraken te doen over niveaubewaking in het wetenschappelijk onderzoek. Wel geeft hij aan dat de ‘recente en aanstaande aanscherpingen in het beleid’ voldoende maatregelen ter bewaking van het niveau van kwalificaties als gevolg zullen hebben.
Lees in de komende papieren editie van Univers meer over dit onderwerp.