Meer blauw op straat werkt
Minder bureaucratie en meer agenten op straat. Dat is de wens van het kabinet. Klinkt goed, maar zorgt meer blauw op straat inderdaad voor minder misdaad? Ben Vollaard, misdaadeconoom aan de UvT, boog zich over dit vraagstuk.
Vollaard concentreerde zich in zijn onderzoek op afwijkingen in korpssterkte. Als een korps voor een bepaalde periode manschappen mist, nemen de lokale misdaadcijfers dan toe? Ook maakte hij veelvuldig gebruik van slachtofferenquêtes. Volgens Vollaard leidt meer blauw inderdaad tot minder misdaad. Sterker nog, er lijkt zelfs een één op één relatie te bestaan: als er ongeveerd een procent meer agenten de straat bevolken, vermindert de misdaad ook met een procent.
Een zekere nuancering is wel nodig. Het effect is namelijk heel lokaal. Op welke plaats en op welke tijd de inzet van meer blauw het meest effectief is, dat is nog niet duidelijk. “Dat laat zien dat we nog geen idee hebben van hoe het werkt,” zegt Vollaard tegenover het NRC. Maar dat het effect heeft staat vast volgens Vollaard.
Toch is meer blauw op straat niet per se de meest slimme oplossing tegen criminaliteit. “De discussie is altijd tussen links dat criminelen wil opvoeden, en rechts dat meer blauw op straat wil”, aldus Vollaard. “Maar meer agenten aanstellen is een heel grote investering die je niet zomaar terugdraait. Je kunt ook kijken hoe je de uitnodiging tot criminaliteit wegneemt.”
Anti-inbraaksloten en startonderbreking in auto’s bijvoorbeeld kunnen inbraak en autodiefstal met respectievelijk 25 procent en 60 procent terugdringen. En daar kan geen politiekorps tegenop.