Studenten presenteren eigen apps

Vanmiddag presenteerden masterstudenten Information Management hun eigen apps in Esplanade. “Op een avondje stappen ga je van kroeg naar kroeg, en op het eind weet je niet meer waar je fiets staat. Daarom hebben wij de FindIt app gemaakt”.  Ja, wie dacht dat Informatica studenten alleen maar achter de computer zitten, komt bedrogen uit.

Alleen maar mannen. Dat dan weer wel. Nou ja, wie goed kijkt ontdekt een enkele vrouw, maar het testosterongehalte in Esplanade ligt hoog. Vanaf 12.00 uur presenteerden masterstudenten Information Management daar vandaag hun eigen apps, ter afsluiting van de course Seminar Information Management. Zeven weken de tijd kregen ze, om zelf iets te ontwikkelen. Nu het vak is afgesloten, zullen de studenten aan hun scriptie gaan werken. De sfeer is dan ook opgetogen. Dienbladen met bier en cola gaan veelvuldig rond.

“Veel mensen denken dat Information Management iets voor nerds is”, zegt student Joost van Beijsterveld. “Ze vragen je meteen of je niet even hun computer kunt repareren. Maar zo technisch zijn wij helemaal niet”. Docent Bartel van de Walle bevestigt dat. “Information Management is geen gespecialiseerde technische richting. Je leert hier niet hoe te programmeren, je bent meer een bemiddelaar tussen het bedrijfsleven en de programmeurs”.

Nu dat misverstand uit de wereld is kunnen we ons op de presentaties richten. Zeven groepjes presenteren hun eindproduct. De opdracht was om op een innovatieve manier technologie aan een nieuw idee te koppelen. Opmerkelijk genoeg hebben alle zeven groepjes een app ontwikkeld. “Dat is voor het eerst”, vertelt Van de Walle. “Voorheen zaten er ook wel apps tussen, maar dit is nieuw”. Niet dat daar iets mis mee is. Van de Walle: “Voor mij is dit een teken dat de studenten bovenop de huidige ontwikkelingen zitten. Je moet als student Information Management een vinger aan de pols van de tijd houden. Apps zijn in”.

En wat voor apps zijn er uit de koker van de Seminar Information Management course gerold? Een willekeurige greep. Zo is daar de FindIt app. Daarmee kun je eenvoudig locaties vastleggen om ze later terug te kunnen vinden. Inderdaad, handig als je na een avondje stappen geen idee meer hebt waar je fiets staat. En met RouteMate kun je zelf routes samenstellen en delen met vrienden. Aan die routes kunnen interessante informatie, interactieve diensten en spelletjes worden gekoppeld. En de Hitchhikers Guide zorgt ervoor dat je snel kan zien welke chauffeurs er in de buurt zijn en in welke richting ze gaan. Handig als je een lift nodig hebt. Onderweg kun je punten uitdelen aan bijvoorbeeld restaurants en pompstations, wat je misschien weer korting oplevert.

De apps worden stuk voor stuk bloedserieus en overtuigend gepresenteerd. Maar kunnen ze nu echt linea recta de markt op? “Sommige wel”, zegt Van de Walle. “Maar de meesten zijn niet helemaal af. Daarvoor ontbreekt de technische kennis. Nogmaals, onze studenten zijn geen techneuten. Het ging erom een goed idee te presenteren”. En die ideeën mogen er zijn. Vorig jaar volgde iemand van IBM de presentaties. Die vertelde achteraf dat hij onder de indruk was.

Student Joost van Beijsterveld heeft in ieder geval geen plannen om zijn app binnenkort op de markt te brengen. “Eerst maar eens die scriptie schrijven”. Zo is dat. En een paar biertjes drinken. Met een FindIt app, een RouteMate app en de Hitchhikers Guide in de kontzak komt zelfs een comazuiper nog veilig thuis.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.