Slim bezuinigen op hoger onderwijs
De bezuinigingen op het hoger onderwijs kunnen volgens econoom en lid van de Onderwijsraad Lex Borghans ook anders. Hij stelt voor dat de overheid de heffingskorting voor jongeren moet aanpassen. Nu betalen jongeren op een baan tot € 6400,- geen belasting. Indien de heffingskorting totaal geschrapt wordt, kan de overheid twee miljard euro besparen.
Borghans stelt dat voor veel studenten een bijbaantje belangrijker is dan de studie. Volgens de Maastrichtse professor stimuleert het huidige fiscale systeem en de studiefinanciering studenten om niet te ijverig te studeren. Dit komt omdat tijdens de studie een bijbaantje belastingvrij is. Borghans schrijft: “Het gevolg is dat studenten tegenwoordig vrijwel allemaal een bijbaan hebben waar ze riant op verdienen omdat ze geen belastingen hoeven te betalen.”
‘Studeren is investeren’ luidt het devies. Maar hier zit volgens Borghans iets scheef: “Het probleem is dat de opbrengst van een studie – het hogere loon dat men later zal krijgen – belast wordt tegen 42 of 52%, terwijl werken (in plaats van studeren) voor jongeren veel minder wordt belast. Er zit dus een premie op niet studeren.”
Borghans stelt voor om deze belastingskorting voor jongeren te schrappen. De overheid krijgt geld in de vorm van belastingen die ze dan weer uit kan keren aan de studenten als studiefinanciering. De maatregel heeft nog enkele andere voordelen volgens Borghans: “Een bijkomend effect is dat deze maatregel ook kan helpen tegen voortijdig schoolverlaten in het MBO. Ook voor deze studenten wordt het minder aantrekkelijk om met de studie te stoppen.” Het wordt minder aantrekkelijk om aan het werk te gaan, aangezien er voor het volle pond belasting afgedragen moet worden.
De maatregel kan, indien de heffingskorting volledig geschrapt wordt, 2 miljard euro opbrengen voor de overheid. Als dit wordt geherinvesteerd in het onderwijs kan de basisbeurs verdubbeld worden. Een student die zich volledig op zijn studie richt, krijgt meer financiële ruimte om dit te doen. Terwijl een student die wil werken voor een extra zakcentje net als elke andere werknemer behandeld wordt.