Pensioen EHBO: ‘Interesse voor pensioenen komt met 1e leesbril’

Pensioen EHBO: ‘Interesse voor pensioenen komt met 1e leesbril’

46 mensen hebben dit weekend informatie ingewonnen over hun pensioen bij de derde editie van Pensioen EHBO (Eerste Hulp bij Ouderdom), georganiseerd door het Competence Centre for Pension Research (CCP). UvT-studenten bogen zich bij het speciale spreekuur samen met een professional over de pensioenpapieren van de bezoekers.

Volgens Michael Visser van het CCP was er plek voor honderd gesprekken van maximaal een uur. “Bij de voorgaande twee edities waren die plekken binnen een week gevuld. Dit jaar viel de interesse wat tegen. Uiteindelijk zijn er 46 mensen gekomen. Sommige bezoekers kwamen met twee personen, het gaat om 29 gesprekken.”

Volgens Visser is de dalende belangstelling te wijten aan de crisis. Burgers worden op hun pensioen gekort en moeten mogelijk langer doorwerken. “Angst is een slechte raadgever. Mensen hebben liever geen advies, dan kunnen ze ook geen slecht nieuws krijgen. Maar misschien ligt het ook aan betere voorlichting vanuit de pensioenfondsen en de overheid. Overigens heb ik geen mensen onder de 40 gezien. Interesse voor pensioenen komt met de eerste leesbril.”

Degenen die kwamen, hadden zich al goed voorbereid. “Andere jaren kwamen mensen met tassen vol papieren en hadden ze zeer algemene vragen. Nu hadden mensen vaak zeer specifieke vragen. Bijvoorbeeld wat het zou betekenen als ze een jaar eerder zouden stoppen of juist een jaar langer zouden doorwerken. In het pensioenoverzicht dat je jaarlijks van je pensioenfonds krijgt, staan wel bedragen, maar daar staat niet bij wat de gevolgen zijn als je bijvoorbeeld ook een eigen huis hebt met overwaarde, spaargeld of lijfrente. Ook hebben mensen soms verschillende werkgevers gehad en is hun pensioengeld bij verschillende fondsen gestald. We geven mensen inzicht in hun situatie en geven indien gewenst advies om (al dan niet) aanvullende maatregelen te treffen voor uw inkomen voor later.”

De studenten die de burgers hielpen, hebben voor hun studie Economie of Rechten zeven weken lang het vak ‘fiscale en civielrechtelijke aspecten van toekomstvoorzieningen’ gevolgd. Visser: “De studenten krijgen studiepunten voor hun hulp. Ze hebben tevens twee praktijkcolleges gekregen, waarbij ze bijvoorbeeld geleerd hebben om te gaan met mensen. Die zijn soms toch emotioneel als ze horen dat hun pensioen tegenvalt. De professionals komen uit het bedrijfsleven en helpen belangeloos een dag mee.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.