Recensie: Virtuele UvT rondleiding
Een virtuele campustoer voor de middelbare scholier moet natuurlijk een schilderachtig beeld schetsen van onze universiteit. Dat is de beste manier om ze naar Tilburg te lokken. De universiteit krijgt in de digitale rondleiding een begrijpelijke laag vernis: het zonnetje schijnt altijd, iedereen is hard aan het werk en er is WiFi. ‘Gratis en overal’. Lelijke vlekjes worden weggepoetst. Zo wordt het interieur van gebouw P even gelaten voor wat het is. Alleen het onlangs vernieuwde restaurant van het gebouw is mooi genoeg om te tonen aan de scholieren. Het is ook jammer dat de meeste studenten in het filmpje niet echt aan de faculteiten verbonden zijn.
De virtuele campus tour ziet er gelikt uit: de filmpjes zijn professioneel gemaakt en voorzien van een sfeervolle soundtrack. De opmaak van de site is hip terwijl de huisstijl gerespecteerd wordt, dat is knap. Zelfs aan het delen op social media is gedacht en internationale studenten kunnen ook genieten van de campustour: alle filmpjes zijn in het Engels.
In de campustoer leiden studenten van elke faculteit websurfers rond over de campus. Per gebouw is er een youtubefilmpje waarin een student verteld wat er in dat gebouw allemaal te vinden is. De studenten die in de filmpjes acteren, zijn boegbeelden van hun respectievelijke faculteiten. Althans, dat zou je denken. Univers googlede hun namen even.
De universiteit heeft drie studenten aan de verkeerde faculteit gekoppeld. Alleen de studenten algemene cultuurwetenschappen en rechten zijn echt. De overige drie studenten, voor economie, psychologie en theologie, zijn afkomstig van andere faculteiten.
Ook heeft het marketingbureau van de universiteit klaarblijkelijk een voorliefde voor studenten aan de faculteit geesteswetenschappen. Drie van de vijf digitale tourguides zijn geesteswetenschappers. Zij worden ingezet als economen, psychologen of theologen. Blijkbaar zijn de geesteswetenschappers het meest presentabel. Of wellicht liepen er die dag geen representatieve studenten van de andere faculteiten over de campus.
Natuurlijk is het niet erg om presentabele studenten te vragen om te figureren in dergelijke filmpjes: vind maar eens een student die een leuk verhaal kan vertellen in het Engels, het ook nog goed doet op camera en zich wil lenen voor dit soort filmpjes. Maar om ze dan glashard te laten liegen: – ‘Ik ben tweedejaarsstudent psychologie’ – is een brug te ver.
En dat liegen doen ze best goed. Misschien komt dat omdat drie van de vijf rondleiders zijn verbonden aan de studententheatervereniging de Koffer. Feit blijft dat dit filmpje een geïdealiseerd maar goed beeld geeft van het campusleven. Bekijk de campustour hier.