Steeds minder studenten naar buitenland

Even een jaartje naar het buitenland.  Andere cultuur, andere universiteit. Iedere student zou het moeten doen. Uit de Kia-foto 2012 blijkt echter dat steeds minder studenten buiten de landsgrenzen rondneuzen. Een zorgelijke ontwikkeling volgens de stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (News)

Als het aan de Kia en aan News ligt, heeft in 2020 tenminste 35 procent van de afgestudeerden een deel van de opleiding in het buitenland gedaan. Maar het ziet er somber uit. Het aantal Nederlandse studenten in het buitenland stagneert juist.  Bas van Schaik, voorzitter van News, schat dat momenteel tussen de 15.000 en 20.000 Nederlandse studenten een deel van hun opleiding in het buitenland volgt. Niet bijster veel, en het wordt er niet beter op.

“Wij hoopten op een verbetering van de situatie, maar waren ons er terdege van bewust dat de recente bezuinigingsmaatregelen met grote waarschijnlijkheid een negatief effect zouden hebben. Dat is zeer teleurstellend te noemen, zeker erger dan verwacht”, vertelt van Schaik.

Tsja, dat studeren in het buitenland leuk kan zijn, daarover zijn de meesten het wel eens. Maar waarom is het voor een kennissamenleving  eigenlijk belangrijk dat veel studenten hun moederland een tijdje de rug toekeren? Van Schaik:  “Studeren in het buitenland verbreedt je horizon, doordat je in contact te komt met een andere cultuur en een andere taal. Ook biedt het de mogelijkheid begeleid te worden door iemand die aan de absolute top van hun vakgebied staat, wat in Nederland niet altijd mogelijk is. Die verbreding en verdieping wordt door het Nederlandse bedrijfsleven als zeer waardevol ervaren, en ook voor studenten die een academische carrière ambiëren is een buitenlandervaring bijna een vereiste”.

Als het aan Van Schaik ligt gaan er dan ook snel dingen veranderen. Afgelopen december heeft News zich in overleg met staatssecretaris Zijlstra ingezet voor twee zaken.  Ten eerste hoopt de stichting op een beurzen- en/of leningenprogramma waarmee Nederlandse studenten hun opleiding in het buitenland kunnen financieren. En ten tweede zet News in op meer begeleiding vanuit de Nederlandse universiteiten. Op dit moment besteden die volgens Van Schaik  relatief weinig tijd, geld en moeite in het enthousiasmeren en begeleiden van de eigen studenten voor een buitenlandstudie.

“De staatssecretaris heeft concrete toezeggingen gedaan, en wij staan hierover in direct contact met het ministerie van OC&W”, aldus een strijdlustige Van Schaik.  “We hopen dat er snel actie ondernomen wordt, anders gaan wij daar uiteraard weer over in gesprek met Den Haag”!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.