Analyse: SAM versus Front
De fracties Front en Sam hebben beiden een sterk verkiezingsprogramma. Dat komt mede omdat ze veel op elkaar lijken. De belangrijkste klachten van studenten zijn in beide programma’s opgenomen met goede oplossingen. Het verschil zit vooral in visie.
Als je de verkiezingsprogramma’s onder de loep legt, blijkt al snel dat de programma’s op elkaar lijken. Iedere student wil meer werkplekken en betere openingstijden van het sportcentrum. Allen willen dat het invullen van een cursus evaluatieformulier daadwerkelijk een verschil maakt en dat het gesproken Engels van al onze docenten op een academisch niveau is. Dat deze punten hoog op de agenda van beide partijen staan, is alleen maar goed nieuws voor de studenten. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de fracties.
Waar fractie Front gaat voor creativiteit en visie, blijft SAM steken op een programma dat het voornamelijk moet hebben van ‘betere’ faciliteiten. In het verkiezingsprogramma van SAM staat niets over de landelijke bezuinigingen of zelfs de bezuinigingen van de universiteit. Een groter realiteitsbesef zou SAM sieren: zo is een van de doelstellingen het realiseren van een University College. Een apart gebouw voor excellerende studenten, met aparte docenten en een speciaal curriculum. Op zich een mooi idee, maar in realiteit volstrekt onhaalbaar. Misschien moet SAM zich ook afvragen of dit soort excellentie onderwijs nodig is, gezien het bestaande aanbod van dergelijke programma’s.
Op het gebied van de internationalisering heeft SAM wel een sterker beleid. Volgens Front “wordt er door docenten te weinig rekening gehouden met internationale studenten tijdens college.” Ze zien graag een verbetering bij ‘een groot aantal voorzieningen’ maar missen concrete beloftes in hun verkiezingsprogramma. SAM pakt wel door. Ze willen de verschillende medezeggenschapsraden internationaal maken. Een uitstekend idee, waar de buitenlandse studenten al veel te lang op wachten. Ook willen ze cursussen Nederlandse cultuur invoeren en internationals een betere TOP week voorschotelen.
Traditioneel zet Front zich in voor de actieve student. De fractie wil dan ook verplichte colleges integraal afschaffen. Ze stellen dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de student om colleges te bezoeken. Ook de avondcolleges voor voltijdstudenten moeten geschrapt worden: ’s avonds heeft de actieve student wel wat anders te doen. SAM zet meer in op het stroomlijnen van het scriptieproces: meer instroommomenten en minder restricties. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat studenten sneller van de bachelor naar de master kunnen stromen; dat kan in de praktijk veel geld besparen voor de student. Front zegt visionair: “Ambitieuze studenten mogen niet tegengehouden worden door financiële redenen.” Dit had zo op de verkiezingsposter gemogen. Helaas wordt aan deze sterke one-liner niet een heel verkiezingsprogramma opgehangen maar alleen een beleidspunt over een tweede studie tegen een normaal tarief.
SAM en Front hebben beiden een sterk programma. SAM richt zich vooral op de faciliteiten van de universiteit en de internationalisering: ze hebben daar sterke punten. Front durft groter te denken. De fractie schrijft een heel hoofdstuk vol over verantwoord bezuinigen en toont zich strijdbaar als het aankomt op de landelijke bezuinigingen: “de fractie zal altijd zoeken naar manieren om deze maatregelen met een zachte landing binnen Tilburg University vorm te geven.” Uit het beleidsstuk van Front valt op te maken dat de fractie ondanks de forse bezuinigingen toch op creatieve wijze aan de slag wil met de bestaande problematiek op de universiteit.