Wim Dubbink nieuwe hoogleraar Bedrijfsethiek
Wim Dubbink is met ingang van 1 april 2012 benoemd tot hoogleraar Bedrijfsethiek bij de School of Humanities. Dubbink richt zich in zijn werk op fundamentele kwesties in de bedrijfsethiek.
Dubbink gaat onderzoek verrichten naar de morele organisatie van de markt en de onderneming, de verhouding tussen eigenbelang en moraal en de plicht tot goeddoen (charitas) op de markt.
Twijfels over het bestaansrecht van een bedrijfsethiek zijn volgens Dubbink ongegrond. Een vrije markt kan alleen bestaan dankzij de moraal. Basale morele principes tegen bijvoorbeeld fraude en stelen zijn bestaansvoorwaarden voor de vrije markt.
Daarnaast probeert Dubbink te laten zien dat onze moderne moraal fundamenteel gespleten is. Deels is ze puur dwingend (het zou absurd zijn als we zouden mogen weten of stelen juist is) maar deels bestaat haar dwang noodzakelijk uit zelfdwang.
Dubbink (1963) studeerde geschiedenis en wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in de algemene management wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds eind 2003 is hij werkzaam geweest als universitair (hoofd)docent bedrijfsethiek aan Tilburg University.