Selectie aan de poort op komst?
Universiteiten mogen studenten selecteren op motivatie en kwaliteit. Deze selectie aan de poort roept binnen de UvT compleet uiteenlopende reacties op. Van een enthousiaste ‘ja’ vanuit de economische faculteit tot een dikke ‘nee’ uit de hoek van de Geesteswetenschappen.
De faculteiten Sociale Wetenschappen en Rechten volgen vooralsnog een behoudender middenpad. Paul de Graaf, vice-decaan bij Sociale Wetenschappen, is voornamelijk huiverig voor de methode van selectie: “Er is weinig duidelijkheid over een juiste manier van selectie. Er blijkt ook weinig correlatie tussen cijfers en uiteindelijke prestaties.”
Collega Stavros Zouridis, van de faculteit Rechten, is iets milder: “Het ziet er nu echt naar uit dat we vanaf 2013 een numerus fixus krijgen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat we kiezen voor een fixus die lager is dan onze huidige instroom, zodat er ook iets te selecteren valt. In dat geval zullen we ook een selectiemethodiek gaan gebruiken.” Momenteel is de faculteit zich aan het oriënteren op een geschikte methode.
Een heel andere visie is er op de faculteit Geesteswetenschappen. Vice-decaan Hans van Driel laat weten dat hij niets ziet in selectie aan de poort. “Wij werken eraan om een realistische voorlichting te geven aan toekomstige studenten en ze actief te begeleiden tijdens hun studie. Zo voorkom je ook uitval”, is hij van mening.
Bij de faculteit Economie en Management hebben ze met de studies Economics en International Business Administration (IBA) al drie jaar ervaring met een combinatie van loting en decentrale selectie. Naar grote tevredenheid, vertelt Jenke ter Horst: “Wij merken duidelijk dat studenten die hoog scoorden tijdens de selectie en de studenten met goede punten voor hun diploma, het een stuk beter doen.” In 2013 zal zeer waarschijnlijk zelfs honderd procent van de studenten worden aangenomen via een decentrale selectie. Dit gebeurt door middel van een geschreven motivatie en het testen van de Engelse vaardigheden. Want het internationale karakter is van groot belang, vindt de vice-decaan: “Internationalisering en kwalitatief goede studenten zijn onze speerpunten, en dat bereiken wij met selectie aan de poort.”
Marije de Jonge van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat Univers weten: “Selectie aan de poort ondermijnt het vwo-diploma van de studenten. Aan de andere kant heeft een vorm van matching ook veel voordelen, de student is hierdoor zelf gemotiveerder. Maar als wordt gekozen voor een selectie, moet er ook echt in geïnvesteerd worden en moet het rendement omhoog”, is ze van mening. Het belangrijkste voor het ISO is dat er niet een methode doorslaggevend met zijn voor en toelating. Zowel cijfers, motivatie als een gesprek moeten onderdeel zijn van de selectie.