Tilburgse reacties op begrotingsakkoord
Nederland heeft een nieuw begrotingsakkoord. In minder dan 48 uur stoomden vijf politieke partijen (VVD, CDA, D66, CU en Groen Links) een plan klaar om twaalf miljard euro te bezuinigen. Erg doortastend. Maar moeten we er blij mee zijn? Vier UvT specialisten geven hun mening.
Sylvester Eijffinger, hoogleraar economie:
“Ik was vrij vernietigend over het Catshuis-akkoord, de nieuwe plannen zijn stukken beter. Je ziet ook dat de financiële markten positief reageren. Op het gebied van de arbeidsmarkt werd in het eerdere akkoord nul komma nul geregeld. Nu wordt het ontslagrecht aangepakt, en wordt de eerste zes maanden van de WW geprivatiseerd. Dat is precies wat je wilt hebben”.
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsrecht:
“Een nieuwe politieke lente, waarbij de Kamer verantwoordelijkheid neemt en de opstellers van het hoofdlijnenakkoord wel naar de arbeidsmarkt durven te kijken. De richting van de voorstellen is goed, maar er is nog veel uit te werken”.
Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën:
“Het nieuwe pakket is ongeveer even rechts en even slecht als het Catshuispakket. Het nieuwe bezuinigingspakket wijkt maar in kleine details af. Gebleven zijn de vervroeging van de verhoging van de AOW-leeftijd en daarmee het vervallen van het pensioenakkoord. De laagste inkomens worden niet of nauwelijks ontzien”.
Lans Bovenberg, hoogleraar economie:
“Het pensioen en de premie voor de burger blijft gelijk. Het heeft dus geen gevolgen voor de inkomensverdeling en kan daarom politiek breed gedragen worden. Hiermee lossen we ons begrotingstekort niet op, maar deze hervorming stimuleert de economie, waardoor de belastinginkomsten stijgen. Op die manier komen we al dichter bij die 3 procent”.