Recensie: Gij zult bloggen
In de herfst van 2006 solliciteerde hij bij NRC Next voor freelancer en werd hij met een keurig briefje afgewezen. Twee jaar later waren de rollen geheel omgedraaid. Het dagblad belde hem met de vraag of hij misschien voor ze wilde komen werken.
De reden van deze omslag: de blogs die Ernst-Jan Pfauth in de tussentijd schreef voor zijn eigen website. Alles wat ik in mijn loopbaan heb bereikt, dank ik aan het bloggen, schrijft Pfauth dan ook in het eBook ‘Gij zult bloggen’.
Het boek belooft volgens de ondertitel een bliksemstart voor iedereen die zich tot het blogevangelie bekeert. In de startgids wil Pfauth nieuwe bloggers waarschuwen voor valkuilen, vertellen hoe ze opvallen tussen andere Nederlandse blogs en schrijftips geven, zo belooft hij.
Maar is het boek ook echt nuttig? Het boek leest in ieder geval lekker weg. Met 10.000 woorden (47 pagina’s) heb je het zo uit. Ook wordt de lezer fijn aan de hand genomen, hoe ga je van idee naar uitvoering.
Wat je vooral niet moet doen, aldus de auteur. Een blog starten over de blogger zelf. Nederland kent duizenden van die dagboekblogs, waarbij de hoofdpersoon vertelt wat hij in het weekend gedaan heeft of wat hij heeft gegeten, maar het is niet de doelgroep waar Pfauth op mikt.
Blog over iets waar je helemaal gek van bent, adviseert hij. “Bloggen doe je omdat je niet over en bepaald onderwerp uitgepraat raakt. Omdat je dagelijks wilt linken naar de online hoogtepunten binnen jouw interessegebied. Bloggen is wat mij betreft een uitstekend medium om een autoriteit in je niche te worden en om dat doel te bereiken moet je jezelf zoveel mogelijk wegcijferen.”
Leuk is het vanuit dat kader te lezen over de werkwijze van de oprichters van de iPhoneclub, een klein blog dat uitgroeide tot een goedgelezen (en winstgevende) website.
Bedenkt daarna een goed format, zo luidt de volgende tip. Bezoekers zijn geneigd sneller terug te komen omdat ze weten wat ze kunnen verwachten. En geef je blog geen eigen naam, tenzij je in je vakgebied een reputatie hebt opgebouwd (aldus Pfauth die zelf blogt onder de naam Pfauth.com)
Sommige tips in het boek zijn vooral bruikbaar voor nieuwe bloggers. Ervaren bloggers hebben vaak al een domeinnaam en cms gekozen. Gelukkig gaat Pfauth ook in op de inhoud van een goed blog. Schrijf de groten der aarde aan met het verzoek om een interview, luidt het advies. Het lijkt misschien een onhaalbare tip, maar volgens de auteur is het hem in bijna alle gevallen (op Jort Kelder na) gelukt om een interview te krijgen. Een ander advies: maak een lijstjespost. ‘De honderd mooiste’, ‘de tachtig engste’. En lok reacties uit, bijvoorbeeld door op andere blogs iets interessants te zeggen waardoor de lezers doorklikken naar jouw blog.
(Werkloze) schrijvers of journalisten die het zich financieel kunnen veroorloven om een tijdlang bijna fulltime aan een eigen blog te werken, kunnen nut hebben van de tips van Pfauth. Hij is zo ontdekt, waarom zou het een ander niet lukken. De titel van het boek ‘Gij zult bloggen’ zorgt er echter voor dat het eBook ook wordt aangeschaft door de duizenden dagboekbloggers, degenen waar Pfauth zich niet op richt. Zij hebben (mits ze een journalistiek blog willen hebben) dan ook weinig aan het boek. En op zich is er toch ook niets mis met mensen die het wereldwijde web als dagboek gebruiken?