Dikke tien voor studenten Wim de Bie

“‘Wilt u professor worden?’ vroeg de UvT me. Ik mailde terug: ‘Ja graag.”  En zo geschiedde. Wim de Bie mocht zich voor drie maanden écht professor noemen. Een titel die hij optimaal benut heeft tijdens zijn gasthoogleraarschap als houder van de Leonardoleerstoel aan de faculteit Geesteswetenschappen. Compleet in stijl als satire professor (of satirische professor?) kregen al zijn studenten een ‘dikke tien’.

Gisteren hield De Bie zijn afsluitende rede. Of voorstelling. Of beide. ‘Satire is satire is satire’ heette de voorstelling van De Bie.

Wie denkt dat de studenten onder De Bie niets hebben uitgevoerd, heeft het mis. De Bie: “Het is wel degelijk een vak zeg, jeetje.” Hij heeft zijn studenten het grootste gedeelte van de tijd aan het werk gezet met schrijfopdrachten: columns, sketches en dialogen. De studenten moesten flink wat leesvoer verwerken: de ‘grote schatten die tot de satire worden gerekend’, zoals Voltaire. De discipelen van De Bie hebben in totaal 326 teksten geplaatst.

De Bie roept op om een gezonde afstand te creëren tussen satire en de werkelijkheid. Hij stelt dat zijn ‘Tegenpartij’ de satirische voorloper van Fortuyn en daarna de PVV was. Student en satiricus-in-de-dop Jos Rouw (23) legt aan Univers uit: “Vroeger kon je de werkelijkheid nog persifleren, nu kan je hem slechts uitvergroten: de werkelijkheid is de satire in aan het halen.” Hij liet verder weten dat de mix van creatief en kritisch denken een welkome aanvulling op zijn masterjaar was. “Net als de wekelijkse overvloedig aanwezige drank, drugs en naakte vrouwen.”

De satire werd in dertig jaar door de werkelijkheid ingehaald: tussen de satirische Tegenpartij van de Bie en de de PVV zat dertig jaar. Na een wiskundige analyse kwamen studenten en De Bie tot de conclusie dat de satire van 2012 in 2048 realiteit zou worden.

Vijftien studenten werden uitgenodigd om deel te nemen aan de leerstoel. Ze werden verdeeld in drie groepen: Medische wetenschap, Geesteswetenschap en de Nieuwe Generatie.

De studenten van de Medische Wetenschap presenteerden het begrip euthanamusementsindustrie. Over dertig jaar is de gezondheidszorg namelijk zo vergevorderd dat de enige manier om uit het leven te stappen euthanasie is. Daar ontstaat dan een hele industrie omheen: ‘economische bedrijvigheid gericht op het ter vermaak bewust doen eindigen van het oneindig eigen leven.’ Studenten presenteerden initiatieven als ‘So you think you can die?’ en een marathonuitzending van Knevel en Van Den Brink met de wervende tekst: ‘verveel je dood!’.

Mocht satire over dertig jaar werkelijkheid worden, dan is de UvT de lul. TiU, de nieuwe afkorting met (ahum) ‘breed’ draagvlak, betekent namelijk ‘lul’ in het Chinees. “Eerst was de universiteit KUT (Katholieke Universiteit Tilburg), nu is ze de lul,” aldus de studenten uit de groep ‘de nieuwe generatie’. Gevat. Zeker gezien de hoeveelheid Chinese studenten aan de TiU.

De presentatie van Wim de Bie is hier te bekijken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.