Netjes Nederlands en anders niet
Iedere hbo- of universitaire student moet verplicht een toelatingstoets Nederlands maken. Dat zegt VVD-prominent Frits Bolkestein in het boek ‘De Staat van Morgen’ van trendwatcher Adjiedj Bakas.
Het boek, dat vandaag gepresenteerd wordt, gaat over de toekomst van overheid en politiek. Bolkestein is verantwoordelijk voor een bijdrage in het boek waarin hij zijn zorg uitspreekt over het taalniveau van studenten. Dat zou vaak beneden de maat zijn.
Op het weblog De Dagelijkse Standaard schetst Tim Engelbart op meesterlijke wijze het belang van een verplichte overhoring.
“Heeft Pietje de nieuwe bindende toets niet gehaald? Jammer, geen studie voor Pietje. Dat klinkt misschien sneu, maar dat valt eigenlijk wel mee. Want Pietje heeft z’n gebrekkige Nederlands vooral aan zichzelf te danken: spelling, vervoegingen, en alle ins and outs van het werkwoord worden tegenwoordig al op de basisschool onderwezen. Daar leren kinderen tegenwoordig al wat het kofschip is, een vaardigheid die verder getraind wordt op de HAVO en het VWO. Bovendien weet Pietje best hoe hij moet e-mailen, en tikt hij af en toe zelfs een sms’je of WhatsAppje. Kortom: ook buiten het onderwijs genoeg gelegenheid gehad om zich op de hoogte te brengen van het Nederlands. Stiekem kunnen we best wel stellen dat Pietje een ongeïnteresseerd stuk vreten is, dat Pietje na al die jaren zijn eigen moedertaal nog steeds onvoldoende beheerst.
Toch blijken er behoorlijk wat malle Pietjes rond te lopen in Nederland. Te beduveld om ooit kennis te nemen van de Nederlandse taal en de bijbehorende correcte schrijfwijze, maar willen wel deel uitmaken van de elite en een mooi salaris opstrijken. Ja, dat gaat natuurlijk niet. Want de elite doet meer dan rondlopen in een peperduur driedelig pak en rondrijden in een Saab; de elite communiceert. En communiceren doet men op deze planeet door de taal in te zetten. Of dat nu is met ondergeschikt personeel, voor de klas of via de wekelijkse column in het NRC Handelsblad; de geschreven taal is een onmisbare vaardigheid van eenieder die het ver heeft geschopt.
Dat er jaarlijks wat Pietjes niet mee kunnen doen aan het hoger onderwijs omdat ze hun taaltoets niet hebben gehaald, overleven we als land heus wel. Ten eerste omdat we toch al een overschot aan hoogopgeleid personeel hebben (onze aspergestekers komen uit Polen, want de gemiddelde Nederlander voelt zich daarvoor te goed), ten tweede omdat een dergelijke maatregel een stevige preventieve werking heeft. Als Pietje vantevoren weet dat hij een bindende toets moet afleggen voordat hij kan studeren zorgt ‘ie wel dat hij z’n Nederlands een beetje bijhoudt.”
Kijk voor zijn gehele opinie op De Dagelijkse Standaard.