Middelbare scholieren krijgen wiskunde op UvT
Hoewel de subsidiekraan wordt dichtgedraaid, gaan de diverse scholen in de regio in samenwerking met de UvT door met het Wiskunde D programma, een project waarbij leerlingen uit 5 en 6 VWO wiskundelessen op de universiteit krijgen. De scholen dragen hier ieder 2500 euro per jaar aan bij.
Morgen zetten de diverse rectoren van de scholen hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Leerlingen van het Mill-Hill College, 2College Cobbenhagen, Beatrix College, Odulphuslyceum, Koning Willem 2 college, De Nieuwste School en het Stedelijk Gymnasium uit Den Bosch zullen alle wiskunde D lessen op de campus volgen. Het Theresialyceum schuift aan bij twee modules die door de UvT worden verzorgd. Bovendien komen alle wiskunde B leerlingen één dag een speciale module volgen op de UvT.
Herbert Hamers, Hoogleraar Speltheorie & Operations Research bij de faculteit Economie geeft een toelichting. “Wiskunde D is net als NLT (Natuur Leven en Technologie), biologie en informatica een keuzevak voor leerlingen van 5 en 6 vwo. Er zijn maar weinig scholieren die Wiskunde D kiezen. Voor een school is het niet rendabel om het vak zelf aan te bieden als er maar twee leerlingen in de klas zitten. Om die leerlingen toch de mogelijkheid te geven dit vak te volgen zijn wij vijf jaar geleden wiskunde D gaan aanbieden, onder meer met subsidie van het ministerie. Bij het project kwamen de leerlingen van zeven verschillende scholen (ongeveer 100 leerlingen) op dinsdagmiddag naar de universiteit toe. Ze kregen les van verschillende docenten van het departement Econometrie en Operations Research. Sommige scholen volgden daarbij ons hele programma, andere scholen schoven aan bij bepaalde modules. Het ging dan om scholen die wel voldoende geïnteresseerde leerlingen hadden om het vak zelf aan te bieden, maar die het toch leuk vonden om een aantal lessen op de UvT te volgen. Een bijzonder aspect van de voortzetting van dit project is dat een aantal modules verzorgd gaat worden op de UvT door docenten van middelbare scholen. ”