Universiteiten bekritiseren Lente-akkoord
De plannen voor een soepeler ontslagrecht en een kortere duur van de werkloosheidsuitkering in het Lente-akkoord, zijn rampzalig voor de Nederlandse economie. In een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid kraken zestien wetenschappers het beleid van de “Kunduzcoalitie”.
De vijf partijen van het Lente-akkoord – VVD, CDA, CU, D66 en Groen Links – willen het versoepelde ontslagrecht invoeren vanaf 2014. Als bedrijven werknemers makkelijker kunnen ontslaan, nemen ze ook eerder nieuwe mensen aan, is de gedachte hierachter. Een inkorting van de WW-uitkering zou mensen eveneens sneller terugbrengen op de arbeidsmarkt.
In de brief spreken de zestien wetenschappers zich fel tegen deze voornemens uit. “Deze plannen zijn naar onze mening gebaseerd op onjuiste veronderstellingen en zullen niet een positieve, maar juist een negatieve uitwerking hebben op de Nederlandse economie, de machtsverhoudingen binnen bedrijven en de tweedeling op de Nederlandse arbeidsmarkt”, waarschuwen de schrijvers.
De starheid van het Nederlandse ontslagrecht wordt volgens de wetenschappers behoorlijk overdreven. De arbeidsmarkt is veel flexibeler dan de coalitie denkt, uit statistieken blijkt dat Nederland keurig aan het Europees gemiddelde voldoet. “Ook voor de stelling dat een soepeler ontslagrecht tot meer werkgelegenheid leidt, bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing”, wordt in de brief geconstateerd. Evenmin bestaat er bewijs voor de stelling dat een soepeler ontslagrecht de concurrentiepositie van de Nederlandse economie versterkt.
In het Lente-akkoord wordt het voorstel gedaan om werkgevers een deel van de WW-lasten te laten betalen. Ook hier hebben de wetenschappers geen goed woord voor over. “Gevreesd moet worden dat het verhaal van WW-lasten net dat laatste zetje zal zijn dat veel bedrijven in economische moeilijkheden over de rand van de financiële afgrond zal duwen, met vernietiging van werkgelegenheid tot gevolg”.
De zestien wetenschappers zijn afkomstig van vijf verschillende universiteiten: de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit te Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht.
Lees de volledige brief hier.