Nieuwe leerstoel: Onderzoek naar onderwijsarbeidsmarkt
Hoe kan de mobiliteit van leraren verbeterd worden? Hoe staat het met de professionele ontwikkeling van onderwijspersoneel? Hoe kan het tekort aan onderwijspersoneel opgelost worden? Hoe staat het met het imago van het beroep en met de vergrijzing en de arbeidsproductiviteit?
Met deze vragen gaat twee hoogleraren op de UvT zich vanaf januari 2013 bezighouden via een door het ministerie van Onderwijs (OCW) gesubsidieerde bijzondere leerstoel. Het gaat om de leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt van Onderzoeksinstituut ReflecT en van het CAOP te Den Haag.
Volgens directeur Ton Wilthagen van ReflecT gaat het om een duo leerstoel van twee keer 0,2 fte. De hoogleraren krijgen verschillende specialismen/disciplines. “Over de termijn van financiering worden de afspraken nog verder vastgesteld. Het mooie is dat de universiteit nu multidisciplinair studie kan maken van een van de belangrijkste deelarbeidsmarkten, namelijk die van het onderwijs. Dat past ook uitstekend bij het profiel van Tilburg als onderwijsstad.”
In hun onderzoek bestuderen de hoogleraren de ontwikkelingen van de onderwijsarbeidsmarkt in ’tijd en in vergelijking met andere sectoren en de private sector.’ Daarnaast verzorgen zij het bijbehorende keuzevak voor masterstudenten van diverse studierichtingen, postacademische cursussen en gastcolleges.
Volgens het CAOP komt er jaarlijks een congres rond actuele arbeidsmarktthema’s in de publieke sector voor sociale partners, wetenschappers, bestuurders, beleidsambtenaren, MR-leden en studenten.