Studiekiezers zijn vaak misleidend

Veel studiekiezers bevatten onvolledige en misleidende informatie. Dat concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in het onderzoeksrapport Studiekeuzevoorlichting: verleiding of voorlichting?

In totaal onderzocht de LSVb 101 voorlichtingsbrochures van 13 verschillende universiteiten. De uitkomst van het onderzoek is niet florissant. Universiteiten maken in het algemeen weinig werk van hun voorlichting. En dat zou wel anders mogen, want veel uitval onder studenten ontstaat door een verkeerde studiekeuze.

Ten eerste stelt de LSVb dat er vaak relevante informatie ontbreekt in de onderzochte brochures, waardoor studenten een onvolledig beeld krijgen. Uit het rapport:  “Zo wordt er in 50% van de brochures geen inzicht verschaft in de te verwachten contacturen en in 78% van de gevallen wordt geen inzicht gegeven in de extra studiekosten. Daarnaast ontbreekt er in 97% van het materiaal een indicatie van het te verwachten startsalaris en er wordt in 77% geen beeld geschetst van de werkgroepgrootte. Verder mist in 97% van het materiaal inzicht in de student-docentratio. Ten slotte wordt er in bijna geen enkele brochures melding gemaakt van de uitval (5%) of het rendement (6%) van de betreffende opleiding”.

Daarnaast bevatten de brochures misleidende informatie. De claims die de universiteiten maken zijn vaak niet objectief en worden niet ondersteund door gegevens van de accreditatieorganisatie NVAO of de Nationale Studenten Enquête. “Er worden veel (subjectieve) bijvoeglijk naamwoorden –uitstekend, geweldig- gebruikt in plaats van cijfers”, concludeert het rapport. “Sommige informatie in voorlichtingsbrochures kan daardoor als misleidend bestempeld worden”.

De Technische Universiteit Eindhoven is volgens het rapport de beste universiteit als het gaat om voorlichting, de Vrije Universiteit is de slechtste. Van de 13 universiteiten staat de Universiteit van Tilburg op de 11e  plaats.

Vorig jaar publiceerde de LSVb ook al een onderzoek over de slechte staat van studiekiezers aan universiteiten. Naar aanleiding hiervan tikte staatssecretaris Halbe Zijlstra de universiteiten op de vingers. Inmiddels moeten alle universiteiten in 2014 een studiebijsluiter hebben waarin een eerlijk beeld wordt gegeven van studie en baankansen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.