Langstudeerboete gaat gewoon door
De rechtbank in Den Haag gaat akkoord met de invoering van de langstudeerboete. Stuk voor stuk werden bijna alle bezwaren van de studentenorganisaties door de rechter van tafel geveegd. Dit betekent dat studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben, vanaf komend studiejaar een boete moeten betalen van 3000 euro. Wel wordt er een kleine uitzondering gemaakt voor deeltijdstudenten.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hoopten met de rechtszaak de invoering van de langstudeerboete te blokkeren. Al snel bleek dat er voor de verenigingen weinig te halen was. De rechter oordeelde dat de boete niet in strijd is met de wet en stelde zich verder terughoudend op.
“Het recht op onderwijs wordt door de langstudeerboete niet tot in de kern aangetast”, constateerde rechter Hans Hofhuis. “Als studenten niet gaan studeren door de langstudeerboete berust dat op een keuze en niet op een onmogelijkheid”. Ook werd het bezwaar verworpen dat het onderwijs ontoegankelijk wordt gemaakt voor mensen uit een lager sociaal-economische milieu of voor mensen met een beperking. De regering mag het onderwijs reguleren, daar is volgens de rechter niets mis mee.
Voor deeltijdstudenten wordt een kleine uitzondering gemaakt. Studenten die zich voor 1 februari 2011 hebben ingeschreven voor een deeltijdstudie die langer duurt dan een voltijdstudie, hebben volgens de rechter recht op een “adequate overgangsregel”. Dit omdat de staat het gelijkheidsbeginsel heeft geschonden door deeltijdstudenten hetzelfde te behandelen als voltijdstudenten. “Deeltijdstudenten die volgens de nominale tijd afstuderen zijn geen langstudeerders. Zij kunnen daarom niet op een lijn worden geplaatst met voltijdstudenten”.
De studentenorganisaties zijn teleurgesteld. “Je krijgt door deze maatregel een tweedeling in de maatschappij die niet wenselijk is”, reageerde Jan Boers van de LKvV. “We beraden ons op vervolgstappen. Wij als studentenorganisaties zullen er alles aan doen om de boete van tafel te vegen.”
Alle ogen zijn nu op de politiek gericht. De nieuwe regering zou de boete nog kunnen tegenhouden. Thijs van Reekum van het ISO: “Er is nu een politieke minderheid voor de langstudeerboete dus we houden hoop.” Kai Heijneman van de LSVb sluit zich daarbij aan: “We roepen de politiek op om deze maatregel alsnog terug te draaien”.