Europese Commissie: open toegang tot wetenschappelijk onderzoek

Europese Commissie: open toegang tot wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers en ondernemingen moeten openbare toegang krijgen tot de resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat met Europees overheidsgeld wordt gefinancierd. Het moet zo eenvoudiger worden om het onderzoek verder uit te werken. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie.

Zo krijgt Europa een beter rendement op de 87 miljard euro die jaarlijks in onderzoek en ontwikkeling wordt geïnvesteerd. Vanaf 2014 moeten alle artikelen die geproduceerd zijn met geld van het programma Horizon 2020 (het financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie voor de periode 2014?2020) toegankelijk zijn.

Auteurs/uitgevers hebben twee opties. Uitgevers moeten de artikelen direct online plaatsen of de onderzoeker moet uiterlijk een half jaar (twaalf maanden voor artikelen op het gebied van sociale wetenschappen en geesteswetenschappen) na publicatie het artikel openbaar beschikbaar maken.

De Europese Commissie heeft de diverse lidstaten tevens het advies om een soortgelijke aanpak te hanteren bij de resultaten van onderzoeken die door hun eigen binnenlandse programma´s worden gefinancierd. Het doel is dat tegen 2016 60 procent van de met Europees overheidsgeld gefinancierde artikelen openbaar toegankelijk is.

De Commissie zal ook een proef doen met open toegang tot gegevens die zijn verzameld bij met overheidsgeld gefinancierd onderzoek (bijvoorbeeld de numerieke resultaten van experimenten). Daarbij wordt rekening gehouden met de zorgen over de commerciële belangen van de begunstigde of de privacy.

In een openbare raadpleging uit 2011 gaf 84 procent van de respondenten aan dat de toegang tot wetenschappelijke literatuur momenteel niet optimaal is. Onderzoek toont aan dat kleine en middelgrote bedrijven tot twee jaar langer nodig hebben om innovatieve producten op de markt te brengen bij gebrek aan snelle toegang tot actuele wetenschappelijke literatuur. Door de EU gefinancierd onderzoek toonde aan dat slechts 25 % van de onderzoekers hun gegevens openlijk delen.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale Agenda: “Belastingbetalers dienen geen twee keer te betalen voor wetenschappelijk onderzoek en zij hebben naadloze toegang tot ruwe gegevens nodig. We willen de verspreiding en exploitatie van wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar een hoger plan brengen. Gegevens zijn de nieuwe olie.”

Máire Geoghegan-Quinn, commissaris voor Onderzoek, innovatie en wetenschap, verklaarde: “We moeten belastingbetalers meer waar voor hun geld bieden. Open toegang tot wetenschappelijke papers en gegevens zal belangrijke doorbraken voor onze onderzoekers en bedrijven versnellen en kennis en het concurrentievermogen in Europa stimuleren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.