(Over)ijverige beveiliging op UvT
Verveling? Komkommertijd? Overijverig? Wat de reden ook is, diverse UvT-medewerkers zijn recentelijk in aanraking gekomen met ijverige beveiligingsmedewerkers.
Zo kreeg Human Resources-medewerker Peter van den Berg vorige week een rode kaart nadat hij zijn kamer onbemand achterliet. “Een bewaker heeft op zijn ronde mijn kamerdeur open aangetroffen met spullen onbeheerd op tafel (laptop, telefoon, sleutels) en dat levert dus een rode kaart op. Ik ben hooguit een half uur van mijn kamer geweest. Maar dat maakt voor de veiligheid natuurlijk niet uit. Zelfs een toiletbezoek kan voldoende zijn om een kamer leeg te roven toch? Ik was even naar een andere afdeling gelopen en bij terugkomst lag de gewraakte kaart daar.”
Ook op interne social media laten medewerkers weten een rode kaart of waarschuwing te hebben ontvangen voor vergrijpen, waaronder het parkeren, ‘vijf centimeter buiten de parkeervakken’ (zie ook de foto’s).
Update: Hoofd beveiliging Cees Braken laat weten dat de beveiliging -vanwege de zomervakantie- inderdaad meer tijd heeft om foutparkeerders te waarschuwen. “We hopen daar in de loop van het jaar profijt van te hebben. We controleren trouwens ook tijdens het collegejaar en delen dan waarschuwingen (gele bonnen) uit. We mogen echter niet beboeten. Ik heb de indruk dat sommige mensen onze bonnen verzamelen. Ze trekken zich er niets van aan. We hebben ooit overwogen om beveiligers op te leiden tot Bijzonder Opsporings Ambtenaar (BOA), maar zo ver willen we niet gaan. Als het te gek wordt, kunnen we de politie vragen of ze een keer langskomen. ”
Volgens Braken wordt er momenteel niet extra gecontroleerd op openstaande deuren. “We pakken iedere week andere panden mee in onze rondes, dat doen we altijd zo. We doen geen deuren open om te kijken of er iemand is, maar we geven wel een rode kaart als een deur open is en de kamer onbemand. Er volgen geen sancties als medewerkers meerdere malen een rode kaart krijgen. We willen hen wel bewust maken van hun gedrag, we spreken hen aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Ook al verlaat je de kamer voor drie seconden, dat is voldoende voor een dief. Thuis laat je de voordeur ook niet open staan.”