Commentaar: soap rondom langstudeerboete

Komt ie er wel of komt ie er niet? Drie dagen lang debatteerde de Tweede Kamer over mogelijkheden om de langstudeerboete af te schaffen en leefden studenten tussen hoop en vrees.  Hoe kon het financiële gat dat daardoor ontstond gedekt worden? Uiteindelijk kwamen de politici er niet uit. Studenten die te lang over hun studie doen, krijgen dus vanaf september gewoon een boete van 3000 euro aan hun broek.

Een soap over de rug van de studenten riepen de verschillende studentenorganisaties na het mislukken van het overleg. Daar hebben ze een punt. Dat de boete er kwam, stond eigenlijk al vast. Tot het CDA bij een lijsttrekkersdebat in Utrecht liet weten gedraaid te zijn. Weg meerderheid, kansen voor de student. Uiteindelijk bleek alles verkiezingsretoriek. Afschaffen van de boete zou een tekort van 180 miljoen euro kostten. Voor de gemiddelde Nederlander een hoop geld, maar op de landelijke begroting een schijntje, een druppel op de gloeiende plaat. Als de politici echt wilden, hadden ze een oplossing gevonden.

Er is nog een ontsnappingsmogelijkheid. PvdA en SP komen met een initiatiefwet om de langstudeerboete van tafel te krijgen. Beide partijen zijn het eens over de financiering. Met de initiatiefwet wordt de invoering van de boete met terugwerkende kracht per 1 september opgeschort tot 1 januari 2013. Dat kost 62 miljoen euro, geld dat de partijen halen uit een  ‘meevaller in de studiefinanciering’. Tijdens de formatie kan dan worden gezocht naar een structurele oplossing. De wet wordt pas na het Kamerreces behandeld in de Kamer. De kans op succes is echter miniem. Als je er na drie dagen praten niet uitkomt (De Tweede Kamer kwam er nota bene terug voor van vakantie), kom je er ook over een paar weken niet uit. Van (beoogd) uitstel komt in dit geval waarschijnlijk dus geen afstel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.