Kibbelende partijen en kritische studenten
‘Europa: wat heb je eraan?’, met die stelling werd het Financiële Verkiezingsdebat op de UvT gisterenmiddag geopend. De standpunten van de PVV werden hierover gelijk duidelijk toen Tony van Dijck termen als ‘de suikeroom van Brussel’ er tegenaan gooide.
“Griekenland heeft een veel te dure euro en daar profiteren zij nu alleen maar van”, aldus het Tweede Kamerlid van de Partij voor de Vrijheid. De SP deed wat betreft Europa een gooi naar het verleden. “Wij waren nooit voor de euro”, aldus Arnold Merkies.
De financiële experts van de landelijke politieke partijen (CDA, VVD, PvdA, D66, SP, CU en GroenLinks) debatteerden gisterenmiddag over verschillende onderwerpen. Er kwam een viertal stellingen aan bod, namelijk: Europa, de hervorming van de arbeidsmarkt, de stijging van de zorgkosten en de woningmarkt. Het publiek kon rechtstreeks maar ook op Twitter via #debatTiU vragen stellen.
Ed Groot van de PvdA hamert bij de tweede stelling over de hervormingen op de arbeidsmarkt erg op de ontslagvergoeding. Tot grote verbazing van Mark Habers (VVD). “Ik hoor eigenlijk alleen maar leugens. Deze uitspraken kloppen niet.” VVD pleit juist voor een versoepeling van het ontslagrecht.
Ook over het derde onderwerp, de stijgende zorgkosten, waren de meningen verdeeld. Rik Grashoff van GroenLinks sprak voornamelijk over ouderen die ‘de zorg dichter bij huis’ moeten krijgen. Ook de PVV had flink wat in te brengen op deze stelling. “Wij willen de rekening in ieder geval niet leggen bij ouderen, zieken en gehandicapten.” Dit leidde weer tot grote verbazing bij Carola Schouten (CU), omdat de Partij voor de Vrijheid destijds juist een einde maakte aan de persoongebonden budgetten.
Pas bij de laatste stelling over de woningmarkt kwam het debat goed op gang. Toen er een kritische vraag vanuit het publiek kwam over hoe de PVV en de VVD de hypotheekrenteaftrek goed kunnen praten, omdat het een ‘ subsidie van de rijken zou zijn’, werden stemmen verheven. Van Dijck en Habers probeerden beiden met volle overtuiging hun visie wat betreft de hypotheekrenteaftrek over te brengen aan de scherpe student, wat overigens niet veel indruk leek te maken.
Op 18 september, na de verkiezingen, krijgt dit debat een vervolg. Dan wordt voor de 28ste keer het debat ‘Na de Troonrede’ gehouden. Te gast zijn Herman Wijffels, Heleen Mees, Roderick Munsters en Sylvester Eijffinger. Zij zullen deze keer de coalitiebesprekingen proactief steunen met een Tilburgs ontwerp-regeerakkoord.