Halbe Zijlstra vindt maas in wet: prestatiebekostiging is experiment

Halbe Zijlstra vindt maas in wet: prestatiebekostiging is experiment

Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil universiteiten voortaan (deels) belonen naar gelang hun prestaties. Deze bekostigingsmethode is echter niet langer definitief. Het gaat om een ‘experiment dat maximaal zes jaar duurt’, zo schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de Wet op Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek mag Zijlstra de bekostiging van hogescholen en universiteiten niet laten afhangen van afzonderlijke afspraken. Iedere universiteit krijgt in verhouding evenveel. Een wetswijziging kan maanden tot jaren duren. Voor experimenten is echter geen wetswijziging nodig. “Omdat de Afdeling advisering van de Raad van State het beleidsdoel van de prestatiebekostiging`geldig acht, maar het verstandig vindt om daarmee eerst ervaring op te doen, stelt zij voor de prestatiebekostiging voorlopig als experiment vorm te geven. Voor een experiment is een toereikende grondslag in de WHW aanwezig,” meent Zijlstra.

“Omdat het ontwerpbesluit uitsluitend voorziet in de regeling van een experiment is er geen sprake van wijziging van de wettelijke bekostigingssystematiek. Het experiment beoogt nu juist te onderzoeken of een dergelijke wijziging op termijn zinvol is.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.