Tilburgse biercantus in opspraak om alcoholmisbruik
De Tilburg University Cantus is een mooi evenement met een enorm negatieve smet. Dat zegt Peter Seerden van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron tegen Univers. “Wij zien in dat het een feestelijke traditie is en wij zijn vooral ook niet tegen alcohol. Maar wel tegen het onverantwoord gedrag wat betreft het alcoholgebruik tijdens deze biercantus.”
Ook vindt Seerden het jammer dat je tegenwoordig geen evenement meer kunt bezoeken zonder dat er belang is bij enorme liters drankomzet. “Dat signaal is gewoon in tegenspraak met de volksgezondheid. Wij zouden het graag anders zien.”
In een reactie op de kritiek laat de organisatie van de TUC weten dat ze vindt dat er te snel dingen worden aangenomen over zaken als comazuipen. Dat is volgens TUC-voorzitter Myrna van Wageningen tijdens de cantus niet eens zijn voorgekomen. “Er worden veel liters bier getapt maar dat is niet alleen voor consumptie. Tijdens het feesten en zingen valt er ook genoeg bier op de grond. Verder is er ook veel sociale controle van het tafelhoofd en wordt er naast bier ook gewoon water geschonken.”
Toch dringt Seerden er op aan bij de gemeente en de onderwijsinstellingen (UvT, Fontys en Avans), die de TUC ondersteunen, dit nog eens goed in heroverweging te nemen. “Wij zouden de aanpak van het festijn graag anders zien en willen hier als verslavingszorginstelling zijnde ook best over meedenken samen met de betrokkenen.”
De gemeente Tilburg realiseert zich dat er een alcoholontmoedigingsbeleid is en is zich hier altijd bewust van. “Wij dragen alle activiteiten vanuit de stad een warm hart toe en willen ons dan ook graag hierbij laten zien. De TUC vinden wij bij de verwelkoming van de nieuwe studenten passen. Wij zien het als een leuke activiteit,” aldus de woordvoerder van wethouder Marieke Moorman. Op de woorden van Peter Seerden wil de gemeente verder niet ingaan. “Dat spelletje gaan wij niet spelen.”
Ook de onderwijsinstellingen kunnen zich niet goed vinden in de uitspraken van Seerden. Walther Verhoeven, woordvoerder van de UvT: “Natuurlijk zijn wij niet voor drankmisbruik. We hebben daarom ook een jaar geleden de activiteiten rondom de TOP-week van twee weken naar één week ingekort. De nadruk ligt nu meer op het kennismaken met universiteit en kennismaken met andere studenten en de focus ligt dus minder bij het gefeest.” Wel geeft Verhoeven toe dat bier drinken hoort bij het studentenleven. De UvT zal daarom de TUC gewoon blijven ondersteunen.
Piet van Ierland, woordvoerder van Fontys Hogescholen, snapt de uitspraken van Peter Seerden wel. “Teveel alcohol kan nooit goed blijven gaan. Maar het is simpelweg de eigen verantwoordelijkheid van de volwassen student. Als we de TUC gaan verbieden duiken ze toch wel de kroeg in om bier te drinken. Dat kun je nooit voorkomen.”
Van Ierland geeft aan dat ze dit punt van alcoholmisbruik wel gaan bespreken tijdens de evaluatievergadering met alle betrokkene partijen. Ook Eric van Gennip, woordvoerder van Avans Hogescholen, bevestigt dat dit een punt op de vergaderagenda zal zijn.
De organisatie zal begin november samenkomen om de afgelopen TUC te bespreken en eventuele verbeterpunten aan te kaarten. Of dit met of zonder steun van Novadic-Kentron zal zijn, blijft nog onbekend. Wel laat het bestuur van de TUC weten dat er geen drastische veranderingen zullen gaan plaatsvinden.