Hagenaars: ‘onwenselijk dat publicaties Stapel nog in archieven staan’
Het is onwenselijk dat publicaties van Diederik Stapel waarbij fraude is vastgesteld, gewoon nog in de wetenschappelijke archieven staan. Dat zegt methodoloog Jacques Hagenaars, lid van de onderzoekscommissie die bij de Universiteit van Tilburg de affaire-Stapel onderzoekt in de Volkskrant.
Hagenaars is tevens emeritus hoogleraar bij FSW. “Wetenschappers borduren voort op elkaars werk. Als een publicatie niet deugt, moet je dit in één oogopslag kunnen zien. Anders bestaat het gevaar dat onderzoekers worden misleid door frauduleuze studies.” De Commissie Levelt is hier volgens Hagenaars niet verantwoordelijk voor. “Onze verantwoordelijkheid eindigt bij het signaleren van fraude en dat snel melden. Of uitgevers en databases overgaan tot terugtrekking, is hun zaak.”
Opmerkelijk is volgens de Volkskrant dat ook de digitale archieven van de Universiteit van Tilburg zélf nog besmette publicaties bevatten. Proefschriften van promovendi waarvan al sinds 31 oktober 2011 is vastgesteld dat Stapel daar nepdata voor leverde, bevatten op de website geen waarschuwing, schrijft het dagblad. Ook op de website van de Rijksuniversiteit Groningen kunnen lezers ongemerkt proefschriften downloaden met verzonnen gegevens.
Rector Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg noemt de melding van de fraude ‘uiteraard van groot belang’. Toch wil hij eerst het eindrapport van de onderzoekscommissie afwachten, dat eind november verschijnt.