Bewoners Verbs boos op Breburg
De studenten aan de Professor Verbernelaan zijn boos. Althans, de internationale studenten. Niet alleen heeft Wonen Breburg hun huiskamers dichtgetimmerd maar ook de was doen levert de nodige problemen op.
Vorig semester zou er geklaagd zijn door de Nederlandse bewoners van de ‘Verbs’ omdat er geluidsoverlast was van de internationale studenten. Vooral in de eerste flat zouden er veel feestjes zijn geweest. “Wij hebben de grootste keukens en woonkamers dus werden vooral eetavonden en feesten hier gegeven. Maar de geluidsoverlast is veroorzaakt door de bewoners die er voor ons zaten, daar hebben wij niks mee te maken”, aldus Cristina, een Colombiaanse student die sinds augustus in de flat woont.
De internationale studenten vinden het oneerlijk. Wonen Breburg heeft in augustus een mail verstuurd naar de bewoners die geen woonkamer meer hebben met de vraag hun bankrekeningnummer te mailen voor een vergoeding. Bij de bijna 450 euro aan huur hoort namelijk ook gewoon de gezamenlijke huiskamer. Breburg zou per semester een vergoeding van 48 euro overmaken naar de studenten, maar die hebben tot nu toe nog geen geld gezien.
“We willen die vergoeding helemaal niet, we willen gewoon onze huiskamer waar we voor getekend hebben”, zegt Lara, student uit Spanje. Lara is al sinds 15 juli in Tilburg en heeft het dichttimmeren van de huiskamers deels meegemaakt. “Het is heel snel gegaan. De ene dag konden we er nog gewoon in en de andere dag was de woonkamer afgesloten. Breburg heeft ook helemaal niet naar ons toe gecommuniceerd over wat er ging gebeuren. Ze deden het gewoon.”
Een woordvoerder van Wonen Breburg geeft aan dat er inderdaad sprake is geweest van geluidsoverlast. Daardoor hebben ze ervoor gekozen om alle huiskamers van de Verbs te veranderen in een studentenkamer en alleen nog de keuken als gezamenlijke ruimte in te richten. “De eerste huiskamers zullen pas op zijn vroegst volgend jaar zomer omgebouwd worden”, aldus de woordvoerder.
Ook heeft de woonvereniging naar aanleiding van de overlast een borg van 200 euro geïntroduceerd. Deze zou voor ‘schoonmaakkosten’ bedoeld zijn. Een ander struikelpunt voor de bewoners is de wasgelegenheid. Voor alle vijf de flats die er staan zijn er maar twee wasmachines en een droger beschikbaar. Er staat nog een wasmachine maar die is defect, net als de andere droger. Dit zorgt voor ellendig lange rijen als de studenten hun kleding willen wassen.
“Er staat ook een wasmachine en een droger op de verdieping van de Nederlandse studenten in onze flat. Deze zijn volgens mij niet van de woonvereniging maar van de stundenten zelf. Ik heb weleens gevraagd of ik mijn was daar mag doen en dat mag dan wel. Maar het is gewoon onhandig” zegt Cristina. “Hoewel ons in het contract geen wasmachine per verdieping is beloofd, zijn twee wasmachines en een droger voor bijna 450 studenten gewoon niet te doen.”
Omdat de internationale studenten een paar maanden vooruit moesten betalen hebben ze het gevoel dat ze geen kant op kunnen. “We kunnen wel klagen, dat hebben we ook gedaan, maar ons geld is al weg” vertelt een andere bewoner die zich misleid voelt. Het afsluiten van de woonkamers is in de ogen van de studenten een slechte oplossing. De eetavonden en feestjes gaan nog gewoon door. “Dan maar wat kleiner in onze kamers zelf”, aldus Cristina.
Zie hieronder de foto’s van de dichtgetimmerde huiskamers en kapotte wasmachines:
[slideshow id=58]