Voorzitter universiteitsraad: ‘kwaliteit medezeggenschap kan nog beter’

Voorzitter universiteitsraad: ‘kwaliteit medezeggenschap kan nog beter’

Dick Akerboom, voorzitter van de universiteitsraad, legt na zes jaar de voorzittershamer neer. Hij gaat met pensioen. “In de afgelopen jaren is naar mijn inschatting de kwaliteit van de medezeggenschap aan onze universiteit duidelijk omhoog gegaan, maar het kan nog beter. Voor mijn opvolger is nog voldoende werk te doen, vooral in het verbeteren van de coördinatie tussen Universiteitsraad enerzijds en dienst- en faculteitsraden anderzijds.”

“Medezeggenschap volgt zeggenschap. Dat betekent dat de medezeggenschap meestal pas aan het woord komt aan het einde van een traject. Er zou mijns inziens een weg moeten worden gevonden waarbij de medezeggenschap vanaf het allereerste begin van een project kan meepraten over de uitgangspunten en de koers daarvan zonder zich daarmee volledig te committeren. Dat kan slechts lukken wanneer er vertrouwen is tussen het college van Bestuur en de Universiteitsraad, respectievelijk decanen en directeuren en hun faculteitsraden en dienstraden. Op centraal niveau is dat wederzijdse vertrouwen in de afgelopen jaren gegroeid.”

Akerboom combineerde zijn werk als universitair docent  bij de Tilburg School of Humanities met zijn activiteiten in de medezeggenschap. Voordat hij in 2006 werd benoemd als voorzitter van de Universiteitsraad, was hij al ruim dertig jaar actief in diverse vormen van medezeggenschap. “Ik heb mij altijd ingezet voor de belangen van de werknemers van faculteit en universiteit. Niet alleen omdat ik vond dat ik dat moest doen, maar vooral ook omdat ik dat leuk werk vond. De combinatie van onderwijs en onderzoek aan de ene kant en actief zijn op bestuurlijk vlak heb ik altijd interessant gevonden. De voorzitter van de Universiteitsraad is onafhankelijk van welke instantie dan ook binnen de Universiteit. Alleen de Universiteitsraad kan de voorzitter benoemen en ontslaan. Die bestuurlijke autonomie is belangrijk in het krachtenveld binnen de universiteit. In de afgelopen zes jaar dat ik deze functie mocht bekleden heeft niemand geprobeerd mij onder druk te zetten of te manipuleren. Toch is de rol van de voorzitter van de universiteitsraad heel belangrijk, omdat hij/zij de sfeer in de vergadering bewaakt, waar nodig helpt te zoeken naar compromissen en de fracties wijst op hun rechten en plichten.”

Voor Akerboom was het voorzitterschap van de Universiteitsraad een gedegen inburgering in de universiteit. “Ik heb veel mensen leren kennen van hoog tot laag in de organisatie, zowel medewerkers als studenten, zoals van onze universiteit als van andere universiteiten, die ik anders waarschijnlijk nooit zou hebben gekend.”

Wil je in de voetsporen treden van Dick Akerboom? De universiteitraad zoekt een nieuwe voorzitter. Meer informatie vind je hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.