Meet The World: Kosmopoliet of niet?
Wanneer ben je een kosmopoliet en wanneer niet? Op die vraag werd vandaag uitgebreid ingegaan tijdens de tweede Meet The World bijeenkomst. Het Atrium van Academia vulde zich met een dertigtal belangstellende, voornamelijk internationale studenten. Met de ogen gericht op oud campusdichter Nathan de Groot als voorzitter, startte de discussie.
“Het is meer dan alleen reizen en plekken zien. Als kosmopoliet geef je om de mensen die je ontmoet tijdens je reis, je draagt een bepaalde verantwoordelijkheid voor ze met je mee.” Ralf Bodelier, expert op het gebied van globalisering en kosmopolitisme, haalt bij het aanhalen van voorbeelden voor een wereldburger de filosoof Immanuel Kant aan.
Moeten we ons dan alleen focussen op personen als Kant of massaal gaan reizen om die kosmopoliet te worden? Gelukkig niet.“Van alleen filosofen kun je niet leren. De meeste kennis doe je op van mensen die je ontmoet. Zowel in buiten- als binnenland”, aldus Bodelier. Volgens hem reizen Nederlanders, gaan ze naar leuke hotels maar denken ze hierbij niet aan de rest van de bevolking. “Zij hebben dan het gevoel een kosmopoliet te zijn maar dan zit je juist op het verkeerde spoor. Je mist het stuk empathie dat hierbij zo belangrijk is.”
Dave Brett is fanatiek reiziger en is geboren in Engeland. Hij studeert de komende periode Communicatie aan de UvT en is groot voorstander van het fenomeen ‘CouchSurfing’. Hij is de afgelopen zeven jaar al in zeventig landen geweest. Het begon allemaal op zijn vijftiende toen hij voor het eerst in contact kwam met andere culturen. Hij houdt een blog bij om bij te verdienen waar Dave zijn tips en inspiratie deelt om te reizen. “Je moet uit je comfort zone stappen. Als je dat eenmaal durft zie je veel meer van de wereld dan alleen je hostel of hotel.”
Brett brengt als het goed is voor kerst een boek uit met zijn wereldbelevingen. Het leesmateriaal is vooral bedoeld voor jonge mensen. Tussen de twee sprekers in werd het publiek verrast met een ‘poetic suprise’.
Lars Bregonje, huidig campusdichter op de UvT, las twee gedichten voor, uiteraard in het Engels. Ook vertelde internationaal student Maria Jose Recalde Vela over haar woonplaatsen Panama, Ecuador en Honduras.
Maria zat op een internationale school en heeft hier vooral geleerd om ‘colorblind’ te zijn. “Ik zag geen verschil in huidskleur, het was gewoon je vriend of niet.” Als laatste kreeg het publiek een advies van de man die alles weet over kosmopolitisme (Bodelier): “als je gaat reizen, zoek dan niet naar de studentenkroegen of campus met internationalen. Ga het land echt in, praat met de lokale bevolking, go inside.”
[slideshow id=59]
Over de volgende edities van Meet The World vind je hier meer.