Studenten dagen UvT voor rechter
Studenten willen duidelijkheid en dagen de UvT voor de rechter. Ze willen stukken inzien over de hoogte van het collegegeld voor een tweede studie maar de universiteit werkt ze hierin tegen. Daarom is de zaak afgelopen vrijdag voor de bestuursrechter gelegd.
De kosten aan collegegeld voor een tweede studie zijn vaak veel hoger dan de 1700 die een student voor zijn eerste studie betaalt. Zo ben je aan de UvT voor een tweede master voor een Alfa-opleiding ruim 6500 euro kwijt. De meeste universiteiten vragen meer geld voor de studie omdat ze geen overheidssubsidie meer krijgen, aldus Omroep Brabant. Naast de UvT worden ook de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht en Nijmegen voor de rechter gesleept door de SCAU.
Stichting Collectieve Actie Universiteiten stuurde eerder al een aantal brieven naar de UvT waarin ze toelichting wilden over het hoge collegegeld. Daaraan werkte de universiteit niet mee en reageerde met de volgende brief. De studenten proberen nu via de Wet Openbaarheid van Bestuur alsnog de stukken te kunnen inzien. Tegen Tilburg University is daarom een paralelle zaak aangespannen omdat zij niet meewerken aan de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), hoewel de universiteit gefinancierd wordt door rijksgelden. In Nederland zijn alle instellingen die gefinancierd worden door rijksgelden verplicht om te antwoorden op een WOB-verzoek.
Primair gaat het op 12 oktober in de Rechtbank van Amsterdam over de hoogte van het collegegeld voor een tweede studie. Of de rechter ook een uitspraak doet over de Wet Openbaarheid Bestuur, die vooral door Tilburg en Nijmegen geschonden wordt, is afwachten.