Utrecht test student vooraf

De Universiteit Utrecht gaat komend schooljaar een ‘matchingprocedure’ invoeren. Met deze test wil de universiteit het hoge percentage van een kwart uitvallers per jaar verlagen. Alleen de studenten die het meest gemotiveerd zijn krijgen een positief studieadvies.

Dat staat vandaag in de Volkskrant. Eerst moet een digitale vragenlijst worden ingevuld met de reden waarom de student voor deze studie heeft gekozen. Daarna zal hij een paar dagen mee moeten lopen op de faculteit om te zien wat de beginneling allemaal te wachten staat. Ook krijgt hij een gesprek met een docent over de motivatie wat betreft het studeren. Op basis van deze drie dingen krijg de student een advies of hij geschikt is voor de studie of niet.

De zogenoemde machtingprocedure is vanaf komend studiejaar verplicht voor alle studenten die zich willen inschrijven in Utrecht. Het advies is niet bindend dus als je een negatief advies krijgt kun je alsnog besluiten om je in te schrijven voor de beoogde studie. Ongemotiveerde studenten kunnen dus niet worden geweigerd. Ondanks dat denkt de Universiteit Utrecht toch dat de studenten het advies serieus zullen nemen.

“Het gaat niet alleen om de negens en de tienen. Ook iemand die zevens haalt en bereid is het beste uit zichzelf te halen is welkom”, zegt rector magnificus Bert van der Zwaan. Hij geeft aan dat ze extra aandacht zullen besteden aan de jonge studenten omdat het risico bestaat dat die op hun achttiende nog niet de juiste keuze maken. Ook bekijken docenten na tien weken studie of de student met het positieve studieadvies wel de juiste keuze heeft gemaakt. Indien dat niet het geval is kan hij nog veranderen van studierichting.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.