Selectie aan de poort geen garantie voor succes

Selecteren aan de poort is niet altijd een garantie voor succes. Soms levert selectie betere studenten op, soms ook niet. De meeste methoden zijn nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd, zo meldt de Volkskrant. In de praktijk levert selectie aan de poort dus lang niet altijd de glanzende pareltjes op zoals aanvankelijk werd gedacht. Hoge cijfers en een goede motivatie blijken geen garantie voor een glansrijke studentencarrière.

Dat blijkt uit een evaluatie van de opleiding Business, IT & Management (BIM) aan de Hogeschool van Amsterdam. Het aantal studenten dat het eerste jaar van deze opleiding haalt, is namelijk niet gestegen sinds de invoering van een motivatiegesprek aan de poort drie jaar geleden. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Studenten kregen een intakegesprek waarin hun motivatie aan de kaak werd gesteld. Deze gesprekken waren vooral bedoeld om studenten die ongeschikt waren, te weren. Aan het einde van dit gesprek kregen zij een advies met daarin aandachtspunten om aan te werken. Na een jaar bleek echter dat die indicatie niet altijd een garantie was voor succes. Sommige studenten met goede papieren bleken toch af te haken omdat de opleiding niet was wat ze ervan verwachtten en veel twijfelgevallen bleken door hard werken toch te slagen.

De Universiteit Utrecht wil vanaf volgend jaar ook op een dergelijke wijze gaan selecteren. Echte selectie aan de poort is het eigenlijk niet, want zowel de HvA als de Universiteit Utrecht mogen geen studenten weigeren. Zij kunnen studenten enkel sterk afraden om aan de opleiding te beginnen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.