Rechter: universiteitsbiebs mogen eigen collectie digitaliseren
Amerikaanse universiteitsbibliotheken hebben het recht om hun eigen collectie te digitaliseren en beschikbaar te stellen. Dat heeft een Amerikaanse rechter vorige week bepaald in een rechtszaak wegens auteursrechtenschending.
De zaak was aangespannen door Authors Guild en andere schrijversorganisatie tegen de University of California, University of Wisconsin, Indiana University, Cornell University en University of Michigan, aldus het blad InformatieProfessional. De universiteiten werken samen met Google Books aan een eigen digitale bibliotheek: HathiTrust Digital Library.
Daar worden 10 miljoen exemplaren van gescande boeken bewaard, waarvan 73 procent auteursrechtelijk beschermd is. Vanwege de auteursrechtelijke bescherming hebben Authors Guild en de andere partijen bezwaar tegen HathiTrust. De rechter vindt echter dat het scannen en digitaal bewaren en toegankelijk maken van boeken door universiteitsbibliotheken onder het ‘fair use’-principe valt. Volgens dit principe hebben eigenaren van beschermde werken bepaalde rechten om deze werken te gebruiken.
De uitspraak van de rechter wordt volgens InformatieProfessional als een grote doorbraak beschouwd voor universiteiten die bezig zijn een digitale bibliotheek op te bouwen.