UvT stopt niet met Google Cloud

Studenten die geen gebruik willen maken van de Google Cloud-omgeving kunnen kiezen voor een opt-out. De studenten houden hun uvt-mailadres, maar die mail wordt niet afgeleverd bij Google, maar bij een andere dienst. Van de opt-out-mogelijkheid hebben tot op heden elf studenten gebruik van gemaakt, aldus Corno Vromans, IT-manager bij Library and IT-Services (LIS).

Vromans reageert op ophef over een rapport in opdracht van SURF (de ICT-organisatie voor hoger onderwijs en onderzoek), waaruit blijkt dat de Amerikaanse overheid toegang heeft tot gegevens in de Nederlandse cloud.  Het rapport was aanleiding voor de SP om Kamervragen te stellen.

Volgens Vromans is er geen reden om met de cloud-omgeving waar de universiteit mee werkt, te stoppen. “Het contract met Google is afgesloten via SURF. Wij participeren in die mantelovereenkomst. Voordat we met Google in zee gingen, wisten we al dat de Patriot Act van toepassing was. Voor ons is dat dus niet nieuw. Op verzoek van SURF heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een zienswijze ten aanzien van cloud computing en bescherming van persoonsgegevens uitgebracht. Het CBP zag geen problemen en bevestigde dat SURF de juiste route had gekozen.”

Omdat de UvT er zich van bewust was dat niet iedere student fan was van Google werd gekozen voor een opt-out regeling.  “Mensen die daarvoor kiezen kunnen dan geen gebruik meer maken van Google Calender, Google Drive en Google Sites. Studenten kunnen nog wel bij hun mail, maar die benaderen ze in een andere omgeving. Als universiteit willen we met de studenten kunnen communiceren over roosterwijzigingen, tentamens etcetera. Overigens kunnen UvT’ers, als ze iets vertrouwelijks willen versturen ook gebruik maken van de interne Secure Filesender. Daar kan echt niemand meekijken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.