Weinig animo voor Kritische Studenten Tilburg

Hoger onderwijs, vrij van invloeden van marktwerking, commercialisering en massaliteit. Hoger onderwijs als vrijplaats van maatschappelijk, betrokken, kritisch denken. Een onderwijssysteem waarbij studenten en docenten op basis van direct democratische principes met elkaar samenwerken. En een onderwijssysteem waarbij studenten het niet accepteren dat de Staat keuzes maakt met betrekking tot het studeren en daarbij de stem van de studenten niet hoort.

Dat zijn de idealen die Christos, student aan de Fontys-lerarenopleiding nastreeft. Zijn doel: het opzetten van Kritische Studenten Tilburg, een actiegroep die opkomt voor de belangen van studenten en voor de belangen van mensen die het minder goed hebben in de samenleving. Woensdagavond was er een bijeenkomst in de Hall of Fame in Tilburg om de animo te peilen. De interesse viel, met een opkomst van zes Tilburgse studenten (waaronder Christos en een vriend) tegen.

Tijdens de bijeenkomst gaven studenten van Kritische Studenten Utrecht (een vergelijkbaar initiatief in de Domstad dat 3,5 jaar geleden is opgezet), Christos en mensen achter Weldaad (een organisatie die streeft naar een betere wereld) een uitgebreide les ‘studentenactivisme’. Want in de jaren ’60 was Tilburg een bruisende stad, waar studenten op de barricaden stonden en de universiteit bezet werd, legt Pieter van KSU uit. “De medezeggenschap die er nu is, is in die jaren ontstaan. Op veel plekken worden de rechten van studenten echter weer afgebroken. Het beslissingsrecht wordt adviesrecht. Het is tijd dat studenten weer hun stem laten horen.” Enkele wapenfeiten van KSU: de bezetting van het Bestuursgebouw van de Utrechtse Universiteit in 2010, toen het bestuur het papieren universiteitsblad op wilde heffen en een bezetting van een pand van de Utrechtse universiteit in 2011, om schoonmakers te helpen in de strijd voor betere arbeidsomstandigheden.

Praten helpt soms niet en dan zijn hardere acties nodig, is het idee. Pieter: “KSU is dan ook geen studentenbond, een bond als de LSVb is te gefocussed op de lobby. Wij hebben geen passieve leden, we zijn een studentengroep met activisten die zich hard maken voor een betere wereld.”

In de visie van Christos zou burgerlijke ongehoorzaamheid de fundering van Kritische Studenten Tilburg kunnen zijn. Het is een uitgangspunt waar UvT-student Thomas van Wees niet mee kan leven. In een ronde waarbij de aanwezigen hun persoonlijke mening geven over het plan zegt hij zich niet in het verhaal te herkennen. “Ik denk dat we in Tilburg via de medezeggenschap goed gehoord worden. De manier van actie voeren komt op mij over als agressief. Je moet uitkijken dat je de goodwill die er is opgebouwd bij de gemeente en andere organisaties, niet omver schopt.”

Ook UvT-studente Lisa van der Maden ziet zelf niets in de plannen: “Ik vind het idee dat jullie hebben om de wereld te verbeteren wel heel mooi. Maar qua karakter en principes kan ik me hier niet in vinden. Ik ben jurist. Ik sta met volle honderd procent achter de Rechtsstaat en achter de manier hoe hier in Nederland besluiten worden genomen. Ik ben niet de persoon die hier tegenaan gaat schoppen. Wel vind ik het goed dat er voor de linkse studenten in Tilburg ook iets komt.”

Initiatiefnemer Christos laat zich niet door de negatieve reacties uit het veld slaan, laat hij na de vergadering weten. “Ik ken bij mijn opleiding al tien mensen die mijn idealen delen. Ik ga gewoon verder, ga oproepen plaatsen en dan zien we wel hoe het gaat.”

Bekijk hieronder de fotoserie

[slideshow id=63]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.