Dijkhuizen best verdienende universiteitsbestuurder

Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van de Universiteit van Wageningen was in 2011 de best verdienende universiteitsbestuurder van Nederland. Hij verdiende 346.495 euro, wel vijfduizend euro minder dan in 2012.

Naast 220 duizend euro aan periodiek salaris bestaat zijn beloning uit 50.703 euro aan bonussen/gratificaties en 74 duizend euro aan voorzieningen als pensioenbijdragen.

Dat blijkt uit een overzicht op de website van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond maakt jaarlijks een dergelijk overzicht en baseert zich op de jaarverslagen van de onderwijsinstellingen. Bestuurders die meer dan 193.000 euro per jaar (de zogenoemde Wopt-norm, gebaseerd op een gemiddeld ministersloon) verdienen, moeten dat in hun jaarverslag vermelden.

Tweede universiteitsbestuurder op de lijst (291.900 euro) is René Smit, sinds 2005 bestuursvoorzitter van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Derde is Martin Kropff, rector magnificus bij de Universiteit van Wageningen.

De Tilburgse bestuurders Philip Eijlander stonden vorig jaar ook in de lijst. Dit jaar zijn ze niet in de lijst opgenomen omdat de AOb gekozen heeft voor een top 15. Uit het financiële jaarverslag over 2011 blijkt wel dat beide bestuurders tot de grootverdieners van de universiteit behoren, met salarissen van 220.342 euro (Van Oorschot) en 215.616 euro (Eijlander).

In een reactie op het overzicht zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher: ‘We publiceren deze lijst al jaren. Vorig jaar leek het overzicht succes te hebben, toen de Tweede Kamer de topinkomens maximeerde. Helaas is er een aanlooptijd voor deze wet en kunnen onderwijsbestuurders nog jaren tonnen incasseren. Geld dat is bedoeld voor onderwijs.”

Aanstaande dinsdag bespreekt de Eerste Kamer de Wet Normering Topinkomens. De AOb is blij dat er eindelijk een einde lijkt te komen aan de overmatige bestuurdersbeloningen, maar zou graag zien dat het proces sneller zou gaan. Dresscher: ‘Wij zijn al zo’n 10 jaar bezig om de politiek te vertellen dat dergelijke beloningen niet thuishoren in onze sector. Uiteraard hopen we van harte dat de senaat instemt met het wetsvoorstel, maar het mag wel iets sneller. Lopende contracten worden namelijk nog vier jaar gerespecteerd en daarna volgt nog eens een overgangsperiode van drie jaar. Wij vrezen dat veel bestuurders de komende zeven jaar nog volop profiteren van geld dat naar de klas zou moeten gaan.’

Update: De zitting van de Eerste Kamer over het bestaande wetsvoorstel gaat niet door vanwege de verdergaande plannen over de normering van topinkomens in de (semi)publieke sector in het nieuwe Regeerakkoord.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.