Onderzoeksinstituut IVA stopt, wil faillissement voorkomen
Onderzoeksinstituut IVA stopt per 31 december met haar activiteiten. Volgens IVA-directeur Marc Vermeulen gaat het om een noodgedwongen stop. “Anders waren we failliet gegaan.”
De opheffing van het instituut is extra pijnlijk omdat het in 2012 55 jaar bestaat. In 2010 werd nog fors gereorganiseerd. Dat was uiteindelijk dus niet voldoende. IVA doet voornamelijk kortlopende onderzoeksopdrachten voor overheid en semi-overheid. Het gaat om verschillende werkterreinen waaronder onderwijs en veiligheid. Vermeulen: “In 2010 hebben we al fors gesneden in onze kosten. We hebben toen ook gekeken of we onze activiteiten konden uitbreiden naar andere werkterreinen, maar dat was geen optie. Op die terreinen hebben ze ook last van de crisis. We dachten dat we het na de eerste reorganisatie konden redden, maar er kwam een double dip, de Griekse crisis en daarna kwam er nog een kabinetscrisis overheen. We hadden opnieuw te kampen met een enorme omzetdaling. Als er een demissionair kabinet zit, durft niemand opdrachten uit te zetten. Onderzoek wordt als eerste uit de begroting geschrapt. Sommige opdrachten werden zelfs, ondanks getekende contracten, ingetrokken. Zo zouden we onderzoek gaan doen naar de prestatieafspraken, maar dat onderwerp werd door de Tweede Kamer controversieel verklaard. We zijn door de crisis veertig procent van onze omzet kwijtgeraakt.”
In het voorjaar van 2012 vielen al grote gaten in de begroting van IVA. Een nieuwe reorganisatie was echter geen optie. “Bij een reorganisatie moet je flinke ontslagvergoedingen betalen van bijvoorbeeld tien maanden. Als we 15 mensen hadden moeten ontslaan met die vergoedingen, waren we meteen failliet geweest.” Ook door extra acquisitie kon het tij niet gekeerd worden. Begin 2012 werkten bij IVA 34 mensen. Tien daarvan hebben al een andere baan gevonden. “Een groep onderwijsonderzoekers gaat een nieuwe bedrijf starten. En een groep praat over het opzetten van een netwerk voor zelfstandig onderzoek.
Tot 31 december zet IVA haar activiteiten voort en probeert ze zoveel mogelijk uren te verkopen. Duidelijk is echter wel dat het bedrijf financieel een groot verlies lijdt. Na 31 december wordt gekeken hoeveel geld nog over is. Dat wordt in het sociaal plan gestoken. “Ik verwacht dat we voor het sociaal plan twee ton overhouden. Dat gaan naar de werknemers die geen baan hebben gevonden. De Stichting IVA wordt overigens pas een half jaar later opgeheven. Er lopen namelijk nog wat onderzoeksopdrachten, die zullen de IVA-medewerkers via freelanceconstructies afhandelen. We kunnen zo alles netjes afhandelen.”
Hoewel het personeel volgens Vermeulen teleurgesteld reageerde op het slechte nieuws, kwam het niet als een verrassing. “We hebben het personeel rond de zomer geïnformeerd over het slechte nieuws. De boodschap: Tenzij er een wonder gebeurt, stevenen we op een faillissement af.”
Overigens zou Vermeulen in 2012 sowieso bij IVA vertrekken. Dat vertrek had hij in het voorjaar van 2011 al aangekondigd bij de Raad van Toezicht, legt hij uit. “Ik wilde eigenlijk in de zomer van 2012 weg, als we weer wat op stoom zouden liggen na de eerste reorganisatie. Maar we zijn nooit uit de startblokken gekomen. In overleg met de Raad van Toezicht ben ik daarom iets langer gebleven.”