Uitgelicht: de Amerikaanse verkiezingen

Bij iedereen is de winst van Obama bekend. Wij van Univers vroegen twee experts hoe zij ‘the elections’ hebben beleefd.

Mel van Elteren, voormalig hoofddocent sociale wetenschappen aan de UvT, is na zijn pensionering in Illinois gaan wonen waar hij zijn onderzoek naar diverse onderdelen van de Amerikaanse samenleving voortzet. Hij heeft met spanning naar de uitslagen gekeken.

Een eerste reactie?

“Het systeem wordt beheerst door een ‘corporate duopoly’ van de beide grote partijen: de Democraten en Republikeinen, dat zeker op nationaal niveau geen enkele ruimte biedt voor third parties. Zoals nu bij deze verkiezingen de Green Party en de Justice Party ter linkerzijde die zich richten op onderwerpen die politieke aandacht verdienen maar nauwelijks aan bod kwamen tijdens de op een mythologische ‘middle class’ gerichte verkiezingscampagnes van de beide grote partijen. Een groot probleem is ook dat vele Amerikanen niet goed geïnformeerd blijken te zijn over de politieke gang van zaken op federaal, staats- en lokaal niveau. De Amerikaanse mainstream media zijn op dit punt ernstig nalatig.”

“Toch ben ook ik blij dat Barack Obama is herkozen, vanwege het feit dat een verkiezing van Mitt Romney samen met vicepresidentieel kandidaat Paul Ryan zonder meer rampzalig voor het land zou zijn omdat zij erop gericht waren/zijn de (magere) verzorgingsstaat die Amerika op dit moment nog heeft geheel af te breken.”

Hoe reageert de Amerikaanse bevolking?

“Voor zover ik hierover signalen heb ontvangen, is een meerderheid van de bevolking hier in het Middenwesten opgelucht over de verkiezingsresultaten. Dit met uitzondering uiteraard van de spraakmakende minderheid van Tea Party aanhangers gelieerd aan de Republican Party. Maar velen wachten angstvallig de gang van zaken in de komende maanden af, in het bijzonder de onderhandelingen tussen beide grote partijen over hoe de zogeheten ‘fiscal cliff’ aan het eind van dit jaar te voorkomen valt en of al dan niet een hogere belasting op hoge inkomens zal worden  doorgevoerd.”

Waarom is de rest van de wereld zo pro-Obama?

“Ik wil hierbij vooropstellen dat er delen van de wereld zijn die niet zo pro-Obama (of zelfs anti-Obama) zijn, zoals delen van de Arabische en Moslim wereld, diverse Latijns-Amerikaanse landen en goed geïnformeerde staatsburgers links van het politieke spectrum in vele Westerse landen. De populariteit van Obama in de rest van de wereld heeft naar mijn idee veel te maken met de succesvolle ‘branding’ en ‘marketing’ van Obama. Voor en tijdens de presidentiële verkiezingen in 2008 is deze telegenieke en aantrekkelijke presidentskandidaat ook in het buitenland is aangeslagen. Hierbij hebben de Amerikaanse TV netwerken, het internet en hun centrale rol in de mondiale verspreiding van Amerikaanse populaire cultuur een doorslaggevende rol vervuld.”

Inez Schippers is promovendus aan Tilburg School of Humanities en deed onderzoek naar christelijk rechts in de Amerikaanse verkiezingen.

Had u deze uitslag verwacht?

“Ik had erop gehoopt. Het was natuurlijk tot het laatste moment heel spannend.”

Hoe zit dat precies met christelijk rechts in Amerika?

“Ongeveer 40 tot 60 miljoen Amerikanen zijn christelijk rechts. Ze stemmen sinds de jaren 80 vooral op de republikeinen. Maar dat hangt ook heel erg af van de kandidaat die ze op dat moment hebben. Als die ze niet aanstaat, stemmen ze nog liever niet. Tijdens de voorverkiezingen hingen ze Rick Santorum aan. Dat is een katholiek en dat vinden ze altijd nog beter dan een mormoon.”

Wat verwacht u bij de verkiezingen over vier jaar?

“Bij de volgende verkiezingen ligt het heel erg aan de kandidaat of ze op de republikeinen stemmen. Ik verwacht daarnaast voor christelijk rechts een opkomst van de Tea Party. In hun standpunten kunnen ze zich over het algemeen goed vinden.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.